Változatlanul életveszélyes a Florence hurrikán
2018. szeptember 13. 23:08

A Florence hurrikán ereje ugyan csökkent, de a hurrikán változatlanul életveszélyes: aki a kötelező evakuálás ellenére sem távozott otthonából, annak pár órán belül „nem lesz kinek telefonálnia”, vagyis nem számíthat segítségre – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Roy Cooper, észak-karolinai kormányzó.

A Florence hurrikán ereje 4-esről 2-es erősségűre csökkent, de ez ne tévesszen meg senkit – hangoztatta a kormányzó. Sürgetett mindenkit, hogy ha még teheti, azonnal induljon az állam belső területei felé. A vihar – mondta – nyolc-tíz méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton, az ottani házakat egészen az tetőig elöntheti az áradat. Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet. A hurrikán helyi idő szerint csütörtökön délután érhet partot Észak-Karolinában. Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban.

Közben vita kerekedett arról, hogy a Puerto Ricóban tavaly pusztított két hurrikánnak hány áldozata volt. Donald Trump elnök ugyanis csütörtökön Twitter-bejegyzésben vonta kétségbe a George Washington egyetem múlt hónapban közzétett tanulmányát, amely – módosítva a korábbi adatokat – azt állította, hogy a Maria és az Irma hurrikánoknak 2975 halálos áldozatuk volt. Az elemzés a hurrikánok áldozatai közé sorolta azokat is, akik a vihar utáni hat hónapban az áramhiány okozta viszontagságok, mindenekelőtta megfelelő orvosi ellátás miatt hunytak el.

Trump szerint az adat nem pontos: „nem 3000 ember halt meg a két hurrikán következtében Puerto Ricóban – amikor a vihar után én elhagytam a szigetet, 6-18 volt a halálos áldozatok száma” – írta a mikroblogban. Egy másik bejegyzésben úgy vélekedett, hogy „a demokraták a lehető legrosszabbnak akarnak beállítani engem”, és sikeresnek mondta a Puerto Rico helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseket.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó