Nem nyilvános adatokat kapott az ellenzéki AfD
2018. szeptember 13. 23:34

Nem nyilvános adatokat adott át az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki pártnak Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője - jelentette csütörtökön az ARD német országos közszolgálati televízió.

A BfV elnöke június 13-án adatokat ismertetett Stephan Brandner AfD-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselővel a nemzetbiztonsági szolgálat éves jelentéséből, amelyet hivatalosan több mint egy hónappal később, július 24-én hoztak nyilvánosságra - áll az ARD hírportálján közölt beszámolóban.

Az AfD-s képviselő megerősítette az értesülést. Elmondta, az alkotmányvédelem vezetője a szervezet költségvetéséről és a közveszélyes iszlamistaként nyilvántartott emberek számának alakulásáról ismertetett adatokat, megbeszélésük nagyjából egy órán át tartott.

A BfV a televízió Kontraste című tényfeltáró műsora szerkesztőségének megkeresésére nem foglalt állást az ügyben. A BfV tevékenységét felügyelő szövetségi belügyminisztériumban csak annyit közöltek, hogy Hans-Georg Maassen a tárca "kifejezett kívánságára" szokott találkozni politikusokkal.

A televíziónak nyilatkozó szakértő, Joachim Wieland alkotmányjogász helytelenítette a minisztérium és a BfV vezetőjének eljárását. Hangsúlyozta, hogy az alkotmányvédelmi hivatalnak politikailag semlegesen kell működnie, vezetőjének pedig azt a látszatot is el kell kerülnie, hogy politikai jellegű tevékenységet végez.

Hans-Georg Maassen 2012 óta vezeti a nemzetbiztonsági szolgálatot, munkája számos alkalommal váltott ki éles kritikát, többször sürgették távozását. Az utóbbi hetekben is a bírálatok kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy több alkalommal találkozott vezető AfD-s politikusokkal.

Az utóbbi napokban belpolitikai botrányhoz vezetett egy nyilatkozata, amelyben a szászországi Chemnitzben tartott, erőszakba forduló tüntetésekkel kapcsolatban megfogalmazta azt a feltételezést, hogy azért hoztak nyilvánosságra egy videófelvételt külföldinek kinéző embereket kergető németekről, hogy eltereljék a figyelmet a demonstrációkat kiváltó gyilkosságról, amellyel az országba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak.

Az ügyben szerdán meghallgatta a BfV elnökét a Bundestag belügyi bizottsága és a nemzetbiztonsági szolgálatok törvényhozási felügyeletét ellátó úgynevezett parlamenti ellenőrző testület (PKGr). Horst Seehofer belügyminiszter a meghallgatások után kijelentette, hogy töretlen az alkotmányvédelmi hivatal vezetőjébe vetett bizalma.

Kiállt Hans-Georg Maassen mellett a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) és az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) viszont a leváltását követeli.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó