Végső búcsút vettek Kofi Annantól
2018. szeptember 14. 09:13

Állami szertartás keretében vettek végső búcsút csütörtökön Kofi Annan volt ENSZ-főtitkártól hazájában, Ghánában – António Guterres ENSZ-főtitkár „különleges globális vezetőnek” nevezte hivatali elődjét a ghánai fővárosban, Accrában megrendezett temetési szertartáson.

Annant tiszteletteljes és bátor diplomataként méltatta, aki hivatalát erkölcsi tartással látta el. „Korunkban csak kevesek tudták úgy összehozni, megnyugtatni és egyesíteni az embereket a közös cél, a közös emberiségünk érdekében, mint Kofi Annan” – tette hozzá Guterres. Mintegy 2000 meghívott vendég vett részt a gyászszertartáson. Az állam- és kormányfők, diplomaták, közéleti személyiségek között ott volt NanaAkufo-Addo ghánai elnök, illetve Nelson Mandela özvegye Graca Machel is. Jelen voltak Namíbia, Libéria, Elefántcsontpart, Etiópia és Sierra Leone államfői, valamint a nigeri miniszterelnök is, akárcsak volt  európai és afrikai vezetők.

„Köszönetet szeretnék mondani Ghánának, hogy egy ilyen különleges embert adott nekünk” – mondta Kofi Annan özvegye. Nane Annan férjéről szólva hangsúlyozta: „Arra sarkallt minket, hogy egy jobb világon munkálkodjunk”. „Öröksége tovább él majd” – fűzte hozzá. Nana Akufo-Addo  mindenekelőtt a békéért fáradozó,  vérbeli diplomataként méltatta Annant. Mint mondta, „a modern idők egyik valóban ikonikus figurája volt”. Több ezer ghánai, sokan a hagyományos fekete-piros gyászruhába  öltözve, követték figyelemmel hatalmas kivetítőkön a szertartást, miközben országszerte félárbócra engedték a zászlókat.

Gyászolók sorakoznak az Accra Nemzetközi Konferenciaközpontnál, hogy tisztelegjenek a néhai Kofi Annan ENSZ-főtitkár koporsója előtt 2018. szeptember 11-én (MTI/AP/Sunday Alamba)

Az állami megemlékezést követően Annan koporsóját gyászmenet kísérte az accrai katonai temetőbe, ahol egy magán szertartás keretében helyezték nyugalomra. A Nobel-békedíjas Kofi Annan 1997-2006 volt  az ENSZ-főtitkára. Annan rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában hunyt el augusztus 18-án egy berni kórházban.

Ghánai törzsi vezetők leróják kegyeletüket Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár koporsója előtt az Accrai Nemzetközi Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én, a temetése előtti napon (MTI/AP/Sunday Alamba)

A helyi szokás szerint fekete ruhában, növényekkel a fejükön gyászolnak egy ghánai törzsfőnök kísérői Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár ravatalán az Accrai Nemzetközi Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én, a temetése előtti napon (MTI/AP/Sunday Alamba)

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó