Végső búcsút vettek Kofi Annantól
2018. szeptember 14. 09:13

Állami szertartás keretében vettek végső búcsút csütörtökön Kofi Annan volt ENSZ-főtitkártól hazájában, Ghánában – António Guterres ENSZ-főtitkár „különleges globális vezetőnek” nevezte hivatali elődjét a ghánai fővárosban, Accrában megrendezett temetési szertartáson.

Annant tiszteletteljes és bátor diplomataként méltatta, aki hivatalát erkölcsi tartással látta el. „Korunkban csak kevesek tudták úgy összehozni, megnyugtatni és egyesíteni az embereket a közös cél, a közös emberiségünk érdekében, mint Kofi Annan” – tette hozzá Guterres. Mintegy 2000 meghívott vendég vett részt a gyászszertartáson. Az állam- és kormányfők, diplomaták, közéleti személyiségek között ott volt NanaAkufo-Addo ghánai elnök, illetve Nelson Mandela özvegye Graca Machel is. Jelen voltak Namíbia, Libéria, Elefántcsontpart, Etiópia és Sierra Leone államfői, valamint a nigeri miniszterelnök is, akárcsak volt  európai és afrikai vezetők.

„Köszönetet szeretnék mondani Ghánának, hogy egy ilyen különleges embert adott nekünk” – mondta Kofi Annan özvegye. Nane Annan férjéről szólva hangsúlyozta: „Arra sarkallt minket, hogy egy jobb világon munkálkodjunk”. „Öröksége tovább él majd” – fűzte hozzá. Nana Akufo-Addo  mindenekelőtt a békéért fáradozó,  vérbeli diplomataként méltatta Annant. Mint mondta, „a modern idők egyik valóban ikonikus figurája volt”. Több ezer ghánai, sokan a hagyományos fekete-piros gyászruhába  öltözve, követték figyelemmel hatalmas kivetítőkön a szertartást, miközben országszerte félárbócra engedték a zászlókat.

Gyászolók sorakoznak az Accra Nemzetközi Konferenciaközpontnál, hogy tisztelegjenek a néhai Kofi Annan ENSZ-főtitkár koporsója előtt 2018. szeptember 11-én (MTI/AP/Sunday Alamba)

Az állami megemlékezést követően Annan koporsóját gyászmenet kísérte az accrai katonai temetőbe, ahol egy magán szertartás keretében helyezték nyugalomra. A Nobel-békedíjas Kofi Annan 1997-2006 volt  az ENSZ-főtitkára. Annan rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában hunyt el augusztus 18-án egy berni kórházban.

Ghánai törzsi vezetők leróják kegyeletüket Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár koporsója előtt az Accrai Nemzetközi Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én, a temetése előtti napon (MTI/AP/Sunday Alamba)

A helyi szokás szerint fekete ruhában, növényekkel a fejükön gyászolnak egy ghánai törzsfőnök kísérői Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár ravatalán az Accrai Nemzetközi Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én, a temetése előtti napon (MTI/AP/Sunday Alamba)

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban
    Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
MTI Hírfelhasználó