Végső búcsút vettek Kofi Annantól
2018. szeptember 14. 09:13

Állami szertartás keretében vettek végső búcsút csütörtökön Kofi Annan volt ENSZ-főtitkártól hazájában, Ghánában – António Guterres ENSZ-főtitkár „különleges globális vezetőnek” nevezte hivatali elődjét a ghánai fővárosban, Accrában megrendezett temetési szertartáson.

Annant tiszteletteljes és bátor diplomataként méltatta, aki hivatalát erkölcsi tartással látta el. „Korunkban csak kevesek tudták úgy összehozni, megnyugtatni és egyesíteni az embereket a közös cél, a közös emberiségünk érdekében, mint Kofi Annan” – tette hozzá Guterres. Mintegy 2000 meghívott vendég vett részt a gyászszertartáson. Az állam- és kormányfők, diplomaták, közéleti személyiségek között ott volt NanaAkufo-Addo ghánai elnök, illetve Nelson Mandela özvegye Graca Machel is. Jelen voltak Namíbia, Libéria, Elefántcsontpart, Etiópia és Sierra Leone államfői, valamint a nigeri miniszterelnök is, akárcsak volt  európai és afrikai vezetők.

„Köszönetet szeretnék mondani Ghánának, hogy egy ilyen különleges embert adott nekünk” – mondta Kofi Annan özvegye. Nane Annan férjéről szólva hangsúlyozta: „Arra sarkallt minket, hogy egy jobb világon munkálkodjunk”. „Öröksége tovább él majd” – fűzte hozzá. Nana Akufo-Addo  mindenekelőtt a békéért fáradozó,  vérbeli diplomataként méltatta Annant. Mint mondta, „a modern idők egyik valóban ikonikus figurája volt”. Több ezer ghánai, sokan a hagyományos fekete-piros gyászruhába  öltözve, követték figyelemmel hatalmas kivetítőkön a szertartást, miközben országszerte félárbócra engedték a zászlókat.

Gyászolók sorakoznak az Accra Nemzetközi Konferenciaközpontnál, hogy tisztelegjenek a néhai Kofi Annan ENSZ-főtitkár koporsója előtt 2018. szeptember 11-én (MTI/AP/Sunday Alamba)

Az állami megemlékezést követően Annan koporsóját gyászmenet kísérte az accrai katonai temetőbe, ahol egy magán szertartás keretében helyezték nyugalomra. A Nobel-békedíjas Kofi Annan 1997-2006 volt  az ENSZ-főtitkára. Annan rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában hunyt el augusztus 18-án egy berni kórházban.

Ghánai törzsi vezetők leróják kegyeletüket Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár koporsója előtt az Accrai Nemzetközi Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én, a temetése előtti napon (MTI/AP/Sunday Alamba)

A helyi szokás szerint fekete ruhában, növényekkel a fejükön gyászolnak egy ghánai törzsfőnök kísérői Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár ravatalán az Accrai Nemzetközi Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én, a temetése előtti napon (MTI/AP/Sunday Alamba)

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó