Továbbra is orbánozik a világsajtó - 2.
2018. szeptember 14. 16:38

A Sargentini-jelentés ideologizálásával annak készítője elriasztott néhány megszerezhető szlovák igen szavazatot, s lehetővé tette azt is, hogy a néppárt egy része megkegyelmezzen Orbánnak - írta a liberális pozsonyi Sme. "A Sargentini-jelentés nem bünteti meg és nem teszi helyre Orbánt" című cikkében a kommentátor Peter Schutz hozzáteszi: ez ugyan az Európai Parlamentben nem volt elégséges (a jelentés megbuktatásához), de az Európa Tanácsban már elégséges lesz, mert Szlovákiához, Csehországhoz és Lengyelországhoz - akik azt nem fogják támogatni - csatlakozni fog Olaszország, Szlovénia, Románia és vélhetően Ausztria is, ami azt jósolja, hogy a Sargentini-jelentés csak új érzelmi hullámokat kelt majd anélkül, hogy megbüntetné vagy helyretenné Orbánt.

A liberális Adevarul című román lap véleményrovatában Adrian Nita társadalomkutató úgy vélekedik, hogy a V4-ek már egy ideje az európai értékek határait feszegetik, az Orbán-kormány kilengései pedig szerinte már madártávlatból is látszottak. Így nem csoda, hogy ezt már - a Fidesz mellett korábban mindig kiálló - Európai Néppárt sem tűrte tovább.

Nita úgy véli, hogy a történtek Romániában is meg kell kongassák a vészharangot, hiszen az európai közvélemény előtt sem titok, hogy a PSD-ALDE-RMDSZ koalíció "rendszeresen megsérti az emberi jogokat, és nem tartja tiszteletben a jogállamiságot". A szerző felidézte, hogy a román delegációból - a két RMDSZ-es képviselőn kívül - a Bukarestben kormányon lévő ALDE két képviselője és egy néppárti képviselő is Magyarország elmarasztalása ellen voksolt, hárman pedig tartózkodtak.

Nita szerint nehezen értelmezhető, miért védik az "illiberalizmust" olyanok, akik az emberi jogok élharcosainak szerepében tetszelegtek, cikke végén pedig leszögezte: a 7-es cikkely aktiválása nemcsak Magyarországról, hanem Romániáról is szól.

Az El País baloldali napilap internetes oldalán közölte Jorge Galindo cikkét, aki felidézi a Fidesz 30 éves történetének több fontos állomását egészen az Európai Parlament szerdai szavazásáig, és megállapította: ez egy radikális fordulat története, amely erkölcsi tanulságot jelent Spanyolországnak.

Orbán története mutatja, hogy egy gátlásoktól mentes vezetés, amely egy nehéz helyzettel találja szembe magát, egy liberális és pluralista jellegű pártot is elvihet a szélsőséges nemzeti konzervativizmus felé - állapítja meg a szerző.

A The Guardian című baloldali brit napilap online kiadásában, a baloldal globális jövőjéről szóló cikksorozat keretében Bernie Sanders szenátor, aki a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a Demokrata Párt elnökjelöltségéért versengett, arról ír, hogy világszerte új önkényuralmi tengely megjelenése tapasztalható, és az ehhez tartozó rezsimek közös jellemzője a demokratikus normákkal és a szabad sajtóval szembeni ellenségesség, intolerancia a nemzetiségi és vallási kisebbségekkel szemben, és az a hit, hogy a kormányoknak saját önös pénzügyi érdekeiket kell szolgálniuk.

Sanders kitér Magyarországra is. Megfogalmazása szerint Orbán Viktor, "az autoriter szélsőjobboldali miniszterelnök" nyíltan szövetségre lépett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

https://www.theguardian.com/commentisfree/ng-interactive/2018/sep/13/bernie-sanders-international-progressive-front

MTI
Címkék:
  • Soros legyőzte Budapestet
    Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
MTI Hírfelhasználó