Plágiumvita - interneten a spanyol kormányfő doktorija
2018. szeptember 14. 16:43

Plágiumvita miatt az interneten is elérhetővé tették Pedro Sánchez spanyol kormányfő 2012-ben készült közgazdasági doktori disszertációját pénteken.

Az ügy azután robbant ki, hogy kedden lemondani kényszerült posztjáról Carmen Montón spanyol egészségügyi miniszter, mivel több sajtóorgánum is szabálytalanságokról számolt be jogi diplomájának megszerzése körül.

Másnap a parlament ülésén Albert Rivera az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt elnöke azzal fordult a szocialista kormányfőhöz: "kétségeket" vet fel, hogy disszertációja nem elérhető nyilvánosan.

Mint kiderült, a szöveg bárki számára kikérhető a madridi Camilo José Cela Egyetemen, de csak személyesen tekinthető meg, digitálisan nem.

A spanyol sajtóorgánumok munkatársai egymásnak adták a kilincset az egyetem könyvtárában, hogy belepillanthassanak a több mint 300 oldalas, gazdasági diplomáciáról szóló szövegbe.

Csütörtökön az ABC című konzervatív napilap részleteket közölt a doktori értekezésből, cikkében felvetve a plágium gyanúját a kormányfővel kapcsolatban.

Pedro Sánchez jogi lépéseket helyezett kilátásba az újsággal szemben.

Az egyetem állásfoglalást adott ki arról, hogy a miniszterelnök doktori fokozatának megszerzése szabályosan zajlott az intézményben.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő és oktatási miniszter pénteki sajtótájékoztatóján a kormány megdöntésére irányuló akciónak nevezte a történteket, amelynek "semmi köze sincs a valósághoz".

Mint mondta, az újságtól helyreigazítást, a gyanúsításban résztvevő pártoktól pedig bocsánatkérést várnak.

MTI
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó