Horvát-montenegrói feszültség egy hajó miatt
2018. szeptember 16. 16:06

Feszültség támadt Horvátország és Montenegró kapcsolatában a Jadran katonai oktatóhajó sorsa miatt: Zágráb szerint a vitorlás a horvát haditengerészet tulajdona, Podgorica azonban ezt határozottan elutasítja.

Az 1991-1995-ös délszláv háború óta a két Adria-parti szomszédos ország viszonyában jelentős javulás történt, ez alól azonban kivételt képez a 85 éves vitorlás, amely előbb az egykori jugoszláv királyi hadiflotta, majd később a kommunista Jugoszlávia haditengerészetének oktatóhajója volt. A 60 méter hosszú, háromárbocos fehér vitorlás 1990-ig a horvátországi Split kikötőjében horgonyzott, majd 1990-ben a montenegrói Tivatba került nagyjavításra, és soha nem tért vissza a közép-dalmáciai horvát városba.

A vitorlás jelenleg a montenegrói hadiflotta része.

A nézeteltérés a hajó miatt a két ország között annyira elfajult, hogy Horvátország Montenegró európai uniós csatlakozásának megakadályozásával fenyegette meg Podgoricát.

Zágráb szerint a vitorlás kikötője mindig is Split volt, és jelenleg jogtalanul horgonyoz Montenegróban.

Podgorica azonban azt állítja, hogy Jugoszlávia véres szétesése után a volt köztársaságok megállapodtak, hogy minden olyan katonai eszköz, amely az adott tagállam területén van, ott is marad.

Predrag Boskovic montenegrói védelmi miniszter egy hónappal ezelőtt, az oktatóhajó vízre bocsátásnak 85. évfordulóján közvetve azt üzente Horvátországnak, hogy a Jadran Montenegróban marad.

"Montenegró nyitott arra, hogy szövetségesei használják a Jadran oktatóhajót, de az az országban marad és annak zászlaja alatt fog hajózni" - mondta, majd hozzátette: a montenegrói kormány 2013-ban jelentős forrásokat biztosított a vitorlás felújítására, ezzel is jelezve, hogy hazájának nem áll szándékában visszaszolgáltatni a hajót Horvátországnak.

Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter a kijelentésre reagálva elmondta: "álláspontunk világos volt és az is maradt - a Jadran oktatóhajó elválaszthatatlan része a horvát haditengerészet történelmének és a horvát kormány mindent jogi lehetőséget megragad, hogy ismét horvát zászló alá vonja".

A tárcavezető hozzátette: Zágráb a jószomszédi viszony szellemében és jóindulata jelenként felajánlotta Montenegrónak, hogy közösen használják a hajót oktatási célokra, de először vissza kell szolgáltatniuk Horvátországnak.

Az oktatóhajót önkéntes adományokból, az Adriai Parti Őrség (Jadranska straza) javaslatára, Hamburgban építették meg 1933-ban, és először a montenegrói Tivat kikötőjébe hajózott be.

A vitorlás hányattatott múltjában nyolc különböző országot szolgált már. Amikor a második világháborúban az olaszok elkobozták, Marco Polo névre keresztelték át. A háború után sorsára hagyták. A fedélzetét kifosztották és hídként használták Velence egyik csatornáján.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Brüsszel propagandája agresszívabb a szovjetnél is
  A kereszténydemokraták és a szocialisták együtt küzdenek azok ellen, akik bírálni merészelik a hivatalos európai doktrínát, így azt mondhatjuk, az Európai Parlament az unió hivatalos propagandaszerve, amely az integrációt támogatja — mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Václav Klaus.
 • Kövér: A regionális együttműködések növelik az EU hatékonyságát
  Az európai térség a világban betöltött szerepe és súlya csak akkor őrizhető meg, a súlyvesztés csak akkor mérsékelhető, ha az Európai Unión (EU) belüli együttműködés hatékonyabb lesz a jövőben – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Pőstyénben hétfőn.
 • Erdő Péter bemutatta Rómában az Eucharisztikus Kongresszus programját
  A Puskás Stadionban kezdődik és a Hősök terén bemutatott mise zárja a Magyarországon 2020-ban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek programját, a vatikáni bemutatással egy időben, hétfőn Erdő Péter bíboros az MTI-nek is részletezte.
MTI Hírfelhasználó