Tordai Bence elment fagyizni
2018. szeptember 18. 00:50

Diktatúra vagy nem? – Nagyon máshogy látja a DK és a Párbeszéd

Képviselőik még a vasárnapi kormányellenes tüntetés mondanivalójában sem értenek egyet. Míg a DK diktatúráról beszél, addig a Párbeszéd szerint többpárti versengő autokrácia van. Gyurcsány tüntetése töréspont a vasárnapi szövetségesek között.

„Szerencsés, hogyha reális célokat tűzünk ki” – erről beszélt Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az ATV Startban, miután arról kérdezték, hogy tudott-e Gyurcsány Ferenc ötletéről, aki a vasárnapi ellenzéki tüntetésen újra utcára hívta az embereket, és közölte: keddtől a kormány leváltásáért tüntetnek, és maradnak. Tordai Bence azt is elmondta: nem egyeztettek előre a beszédekről, de nem is gondolja azt, hogy ez határozná meg a vasárnapi tüntetés lényegét.

A politikus elmondta, nem vett részt végig a demonstráción, mert amint elhangzott, hogy diktatúra van, a gyermekeivel fagyizni indult. Szerinte ez egy hibrid rendszer, egy többpárti versengő autokrácia, egy nettó diktatúrába ugyanis – ahogyan fogalmazott – „közénk lövettek volna”. Tordai azt mondta, Karácsony mondanivalóját emelte ki, miszerint hogyan győzhető le a kormány, és nem arról szólt szerinte az esemény, hogy „kint sátrazunk 25 emberrel egy hétig a parlament előtt”. Mindeközben Molnár Csaba is reagált Tordai szavaira, ugyancsak az ATV Start című műsorban.

Kissé cinikusan vágott vissza a DK ügyvezető alelnöke, amikor azt mondta: hogyha néhány tucat ember lesz kint, az is több, mint a Karácsony által irányított párt teljes tagsága. A politikus végül azt is elárulta: egész nyáron ezt készítették elő, és nem a „sebeiket nyalogatták”, azt viszont nem tudták, hogyan fognak szavazni a Sargentini-jelentésről, ez utóbbi miatt nem egyeztettek a tüntetéssorozat meghirdetéséről.

atv.hu
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó