Trump feloldotta több dokumentum titkosítását
2018. szeptember 18. 09:58

Donald Trump amerikai elnök azonnali hatállyal több olyan dokumentum titkosítását oldotta fel, amelyek a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozás ügyében folytatott vizsgálatokkal kapcsolatosak - jelentette be közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hétfő este.

Az elnök elrendelte, hogy az igazságügyi minisztérium és a felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), továbbá az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) tegye nyilvánossá az Oroszországgal kapcsolatos dokumentumokat.    
 
Ezen iratok között vannak például James Comey volt FBI-igazgató telefonbeszélgetéseinek leiratai, elektronikus levelezései, Rod Rosenstein jelenlegi igazságügyi miniszterhelyettes Oroszországgal kapcsolatos belső levelezései, azok az iratok és engedélyek, amelyek alapján az Obama-kormányzat idején az FBI elrendelte egyes amerikai állampolgárok, köztük Carter Page, Trump volt kampánytanácsadója megfigyelését és lehallgatását. Nyilvánosságra kerülnek egyes befolyásos minisztériumi tisztségviselők belső, hivatali levelezései is.
 

Az igazságügyi tárcának szerkesztés nélkül kell nyilvánosságra hoznia James Comey és helyettese, Andrew McCabe sms-üzeneteinek szövegeit, valamint annak a Peter Strzok volt FBI-munkatársnak levelezését is, akit nemrégiben bocsátottak el, mert kiderült, hogy a 2016-os választási kampány idején arról levelezett kolléganőjével, hogy "Donald Trumpot meg fogjuk állítani".

James Comeyt tavaly májusban menesztette Donald Trump, Andrew McCabe-t pedig az idén márciusban bocsátotta el Jeff Sessions, az igazságügyi tárca vezetője.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője hétfő este közölte, hogy a tárca és az FBI már dolgozik az Országos Hírszerzési Igazgatósággal közösen az elnök utasításának végrehajtásán.

Az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatok egyes dokumentumai titkosításának feloldása nem meglepetés, de elemzők szerint komoly következményekkel járhat.   
 
Az idén júniusban Rod Rosenstein miniszterhelyettest a képviselőházi meghallgatásán több republikánus politikus is azzal vádolta meg, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatos, lényeges dokumentumokat tart vissza. Devon Nunez, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus vezetője pedig csütörtökön egy washingtoni gálavacsorán jelentette be, hogy az elnök egyes dokumentumok titkosságának feloldására készül. Nunez szerint ezekből a dokumentumokból az derül ki, hogy az igazságügyi minisztérium és az FBI 2016-ban megfigyelte, lehallgatta a demokraták politikai ellenfeleit, nevezetesen Donald Trump kampányának munkatársait.

Trump egyébként nem sokkal azt követően hozta nyilvánosságra az utasítását, hogy a demokrata párti szenátorok nem mutatkoztak hajlandónak az együttműködésre Brett Kavanaugh főbírójelölt ügyében. A főbírójelöltet egy nő azzal vádolta meg, hogy 35 évvel ezelőtt diákként egy házibuliban szexuálisan zaklatta őt. A szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer és rangidős demokrata párti politikusa, Dianne Feinstein FBI-vizsgálatot és a jelöltről a héten esedékes szavazás elhalasztását követelte.

Hétfő este újságíróknak adott rövid interjújában Trump kiállt a jelöltje mellett. Kavanaugh és az őt megvádoló Christine Blasey Ford hétfőn nyilvános meghallgatáson vesz részt a szenátusban.

MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó