Bukarestben a kormányőrséget hibáztatják
2018. szeptember 18. 10:53

A román kormány a kormányőrséget (SPP) hibáztatja azért, hogy Viorica Dancila kormányfő nem találkozhatott hétfő este a repülőtéren a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójára érkező Jean-Claude Junckerrel.

Az ellenzéki sajtó a miniszterelnök újabb kínos melléfogásaként kommentálta, hogy Dancila lekéste az Európai Bizottság (EB) elnökének érkezését, a kormány közleménye szerint azonban Juncker gépe a bejelentett időpontnál több mint félórával korábban érkezett, és - bár addig Dancila is megérkezett már a repülőtéri kormányváróba - az SPP már a repülőgép lépcsőjénél átvette Junckert, és elindult vele a szálláshelyére.

Traian Basescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt alapítója szerint azonban már az is kínos volt, hogy Junckerrel a repülőtéren találkozzon a - rangban szerinte vele egy szinten lévő - román miniszterelnök, ahelyett, hogy beiktasson programjába egy félórás látogatást a kormány épületében. Basescu azt valószínűsítette, hogy Juncker egyszerűen nem akart találkozni Dancilával, mert maradék megbecsülését is elvesztette a román kormányfővel szemben annak "idióta levele" után, amelyben Dancila  államcsínykísérletként próbálta beállítani a román diaszpóra erőszakkal feloszlatott bukaresti kormányellenes tüntetését.

Victor Ponta volt miniszterelnök is kizártnak nevezte, hogy az SPP döntsön arról, mikor és hova induljon a védett személy, tehát szerinte egyértelműen Junckeren múlott, hogy lemondta a találkozót.

A diplomáciai incidens belpolitikai hátteréhez tartozik, hogy a román kormányfő - Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök példáját követve - lemondott a kormányőrség szolgálatairól, őt a belügyminisztériumhoz tartozó csendőrség kíséri. Dragneának ugyanis meggyőződése, hogy az SPP törvénytelenül gyűjt adatokat a védett személyekről, Lucian Pahontu tábornok, a kormányőrség igazgatója pedig a PSD politikai ellenfeleinél - elsősorban a jobboldali Klaus Iohannis államfőnél - "kamatoztatja" azokat az információkat, hogy a védett személyek hol és kivel találkoznak.

MTI
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó