Ráerősít az idegen nyelv tanítására a kormány
2018. szeptember 18. 23:57

Magyarország versenyképességének növelése érdekében – a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslataival egyetértve – a kormány további intézkedések kidolgozására kérte fel a minisztériumokat a magyar lakosság idegennyelv-tudásának javítására – közölte az ITM a hirado.hu-val.

Mint írják, a nyelvtudás általános szintjének emelése segíti a fiatalok boldogulását, a munkavállalókat, a magyar vállalkozásokat, az állami és gazdasági szervezetek versenyképességének növelését is, ezért a kormány elfogadta a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait és a konkrét intézkedések kidolgozására kérte fel a minisztériumokat.

Beszámoltak arról, hogy a tervezett intézkedések között szerepel a korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítása; a nyelvszakos tanári képzésben részt vevő hallgatók külföldi résztanulmányainak támogatása; a két tannyelvű általános és középiskolai oktatás és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzése. Emellett a nyelvtanulási diákhitel bevezetése; az idegen nyelvi táborok, tanulmányutak, diákcsere programok ösztönzése; a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának az első idegen nyelvre történő átcsoportosíthatóságának vizsgálata, továbbá a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezése is.

Ismertették: a kormány arról is döntött, hogy az idegennyelv-tanulás költségeit finanszírozó nyelvtanulási diákhitelt, valamint az állami támogatású felnőttképzési idegen nyelvi programok hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még ebben az évben kidolgozza.

Mint közölték, az idegennyelv-tanulás ösztönzésére bevezetett ingyenes nyelvvizsga eredményei is már látszanak, január óta több mint 10 ezer fiatalnak térítette vissza a sikeres nyelvvizsga díját az állam, a beadott igénylések száma pedig eléri a 20 ezret. Idén januártól a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját, ezzel is ösztönözve a nyelvtanulást és nyelvvizsgázást.

hirado.hu
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó