Elszállítják Napóleon hajóját
2018. szeptember 19. 10:38

Leemelték a Napóleon hajóját díszítő koronát a párizsi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban, hogy a falat áttörve könnyebben kivihessék az épületből, és egykori anyakikötőjébe, Brestbe szállíthassák a 18 méter hosszú bárkát.

A hajó 1814-től 1943-ig állomásozott Brestben, ahonnan 1943-ban szállították a biztonságosabb Párizsba, hogy megvédjék a szövetségesek bombázásaitól. A hajó annak idején egy hét alatt tette meg az utat a nyugat-franciaországi Brestből a fővárosba, és már akkor is ki kellett bontani a múzeumnak otthont adó Chaillot-palota falait, hogy be tudják vinni az épületbe.

Az annak idején nagy titkolózás közepette, mindössze 21 nap alatt megépült bárkát az egykori bresti hajójavító üzemben restaurálják, visszahelyezik rá a koronát, és várhatóan 2019 végétől állítják ki a mára kulturális központtá átalakított üzemcsarnokban, az Ateliers des Capucins-ben.

A császár mindössze egyetlen alkalommal használta az eredetileg meglehetősen egyszerű kivitelezésű hajót, 1810 nyarán azzal ment népes és rangos kísérettel első és egyetlen külföldi látogatására, Antwerpenbe, hogy megtekintse hajóhadát és frissen létesült fegyverraktárát.

A hajót Napóleon bukása után, 1814-ben XVIII. Lajos parancsára vittek Brestbe. Csak ott került rá a császár unokaöccse és örököse, III. Napóleon jóvoltából a korona és a többi császári dísz, köztük a háromágú szigonyt tartó Neptunusnak, a tengerek istenének aranyozott szobra. A párizsi tengerészeti múzeum jelenleg felújítás alatt áll, várhatóan 2021-ben nyit ki újra, hogy immár modernizált formában mutassa be a francia tengerhajózás történetét – írta az mti.

aquamagazin.hu
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó