Elszállítják Napóleon hajóját
2018. szeptember 19. 10:38

Leemelték a Napóleon hajóját díszítő koronát a párizsi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban, hogy a falat áttörve könnyebben kivihessék az épületből, és egykori anyakikötőjébe, Brestbe szállíthassák a 18 méter hosszú bárkát.

A hajó 1814-től 1943-ig állomásozott Brestben, ahonnan 1943-ban szállították a biztonságosabb Párizsba, hogy megvédjék a szövetségesek bombázásaitól. A hajó annak idején egy hét alatt tette meg az utat a nyugat-franciaországi Brestből a fővárosba, és már akkor is ki kellett bontani a múzeumnak otthont adó Chaillot-palota falait, hogy be tudják vinni az épületbe.

Az annak idején nagy titkolózás közepette, mindössze 21 nap alatt megépült bárkát az egykori bresti hajójavító üzemben restaurálják, visszahelyezik rá a koronát, és várhatóan 2019 végétől állítják ki a mára kulturális központtá átalakított üzemcsarnokban, az Ateliers des Capucins-ben.

A császár mindössze egyetlen alkalommal használta az eredetileg meglehetősen egyszerű kivitelezésű hajót, 1810 nyarán azzal ment népes és rangos kísérettel első és egyetlen külföldi látogatására, Antwerpenbe, hogy megtekintse hajóhadát és frissen létesült fegyverraktárát.

A hajót Napóleon bukása után, 1814-ben XVIII. Lajos parancsára vittek Brestbe. Csak ott került rá a császár unokaöccse és örököse, III. Napóleon jóvoltából a korona és a többi császári dísz, köztük a háromágú szigonyt tartó Neptunusnak, a tengerek istenének aranyozott szobra. A párizsi tengerészeti múzeum jelenleg felújítás alatt áll, várhatóan 2021-ben nyit ki újra, hogy immár modernizált formában mutassa be a francia tengerhajózás történetét – írta az mti.

aquamagazin.hu
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • A kormány küldetése, hogy mindent megtegyen a magyar nemzet fennmaradásáért
  A magyar kormány küldetése, hogy minden támogatást megadjon a nők anyává válásához, hiszen az anyaság a nőiesség része és az Isten alkotta természet rendje. Aki szerint mindez probléma, az beteg - mondta Semjén Zsolt.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
MTI Hírfelhasználó