Tarthatatlan a helyzet a bevándorlás miatt Leszboszon
2018. szeptember 19. 21:45

A görög kormány elismerte, hogy tarthatatlan és pattanásig feszült a helyzet a bevándorlás miatt a görög szigeteken. Emiatt hamarosan kétezer embert hajókkal a szárazföldre szállítanak. Magyar szempontból is fontos a döntés, mert az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, azoknak a bevándorlóknak a többsége, akik kiszabadulnak a görög szigetekről, idővel a magyar kerítésnél is megjelenhetnek.

A görög Leszbosz szinte már megtelt, ugyanis a százezer lakosú szigeten már minden tizedik lakó migráns, a befogadóközpont a második legnagyobb település lett a török partoktól pár kilométerre fekvő szigeten. Leszbosz kormányzója azzal fenyegette meg a görög kormányt, hogy felszámolja a tábort, ha Athén nem segít – közölte az M1 Híradója.

A kormányszóvivő ezért kedden bejelentette, hogy a hónap végéig a 9000 fős tábor harmadát áttelepítik Görögország szárazföldi területeire.

Szinte mindennaposak a kisebb, gyakran etnikai alapú konfliktusok a lakók között, sötétedés után a sziget görög lakói nem mernek még a tábor közelébe sem menni. Drasztikusan nőtt a bűncselekmények száma Leszboszon is az utóbbi három évben.

Törökország felől közben napról napra egyre többen jönnek. Az elmúlt hétvégén majdnem ezren érkeztek, többségükben irakiak, afgánok és szírek. A görög hatóságok arra számítanak, hogy a szeptember rekordhónap lesz ebben az évben, és év végéig akár a tavalyi kétszeresére, több mint 40 ezerre is nőhet a görög szigetekre érkezők száma.

A szakértők próbálnak magyarázatot találni a leszboszi kiugró számadatokra. Vagy a török határőrizet működik kevésbé hatékonyan ezen a partszakaszon, vagy az embercsempészek arra számítanak, hogy a leszboszi tarthatatlan állapotok miatt a görög hatóságok innen majd továbbszállítanak a szárazföldre minden migránst, akik majd elindulhatnak a balkáni útvonalon Macedónián és Szerbián át a magyar vagy a horvát határra.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó