Bakondi: néha furcsa döntéseket hoz az Európai Bíróság
2018. szeptember 20. 00:56

Nem biztos, hogy automatikusan elutasítják annak az afgán férfinak a menekült-kérelmét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szexuálisan bántalmazott egy nőt Budapesten, mondta a Hír TV-ben Bakondi György.

A bíróság dönt majd arról, hogy hány évre utasítják ki azt az afgán férfit Magyarországról, akit azzal gyanúsítanak, hogy korábban szexuálisan bántalmazott egy nőt egy belvárosi gyroszos mosdójában, mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója.

S.B. Ahmadnek azóta két újabb áldozata jelentkezett a rendőrségen, a hatóságok végül Linz környékén egy Frankfurtba tartó vonaton igazoltatták, majd fogták el.

Bakondi György a műsorban emlékeztetett: nem menekült, hanem oltalmazotti státuszban lakott Fóton a gyanúsított – egyedül érkezett kiskorúként az országba. Az oltalmazotti státusz jelentése, hogy ideiglenesen, a visszautazásig kap segítséget. „Az akkori jogi helyzetnek megfelelően a magyar hatóság, magyar jogszabály alapján hozott döntése szerint kerülhetett ő Fótra, azóta a jogszabály változott, aki biztonságos országból érkezik, az ott is megfelelő védelemben tud részesülni” – hangsúlyozta a főtanácsadó a Hír TV-ben.

Kitért rá, jelentkezett egy hölgy, aki ellen ugyancsak erőszakot követett el. Ezt majd a nyomozásnak kell tisztázni, hogy mi is történt. „Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, mindaddig, ameddig büntetőeljárásban be nem bizonyítják, hogy ő elkövetett valamit” – szögezte le a főtanácsadó.

„Ha, és amennyiben majd a kiadatásra sor kerül és a magyar hatóságok az ügyet részleteiben, nyomozás keretében fogják tisztázni, akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz ennek az eredménye. Az, hogy ez milyen hatással van az oltalmazotti státuszára, azt részben a bíróság fogja kimondani: 10 évre, esetleg több időre kiutasítják Magyarországról, az egy tiszta jogi helyzet” - magyarázta Bakondi György.

A főtanácsadó rámutatott: az elmúlt időszakban volt arra is példa az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatában, amikor kimondták, hogy egy hasonló ügyben, amikor valaki szintén egy nő elleni erőszakos cselekményt követett el, nem lehet automatikusan elutasítani a menekült-kérelmét, hanem attól még a helyzetét külön el kell bírálni. Ezt a bírói döntést mi egy kicsikét furcsálltuk – tette hozzá Bakondi György.

Az adás megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

HírTV
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó