Növelheti a terrorveszélyt az uniós határvédelmi javaslat
2018. szeptember 20. 10:03

Uniós csúcsot tartanak Salzburgban, ahol az egyik fontos téma az Európai Bizottság új határvédelmi javaslata. E szerint jelentősen növelnék az uniós határőrség létszámát, de közben jogokat vennének el a külső határt eddig őrző tagállamoktól, például Magyarországtól is. Nem csak a magyar kormánynak, de a görögöknek, az olaszoknak és a spanyoloknak sem tetszik a javaslat.

Annak idején, amikor Magyarország aláírta az Európai Unióba való csatlakozási szerződést, még szó sem volt bevándorlásról és arról, hogy kivennék a nemzetállamok kezéből a határőrzés feladatát – jelentette ki Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője. Hozzátette, ez egy teljesen új dolog az EU részéről, amellyel most a tagállamok szembesülni kényszerülnek.

Az elképzelés az lenne, hogy a jelenlegi 1500 fős Frontex létszámát 10 ezerre növelnék. Ebből csak 3 ezer fő lenne a saját, úgynevezett „Frontex-zsoldos”, 7 ezer főt pedig a különböző tagállamoktól kölcsönöznének a tervek szerint – magyarázta a szakértő az M1 esti műsorában.

Magyarország esetében erős határvédelemről lehet beszélni

Mint mondta, az általános munkarendnek megfelelően naponta 2500-3000 ember tudna szolgálatot teljesíteni a határokon, köztük osztódna el az operatív, a támogatói és a kitoloncolási feladatok elvégzése. Hozzátette, ez a szám azonban nagyon kevés lenne a határok megvédéséhez.

Magyarország tekintetében ennél sokkal erősebb határvédelemről lehet beszélni, sokkal magasabb a katonák, a rendőrök, valamint a határvadászok száma, a magyar-szerb és a magyar-román határvonalon egyaránt – hangsúlyozta.

Belbiztonsági kockázat

Arról is beszélt, hogy jelentős belbiztonsági kockázata lenne annak, ha az unió területén 10 ezer katonát vezényelnének a határokra, komoly terrorveszéllyel néznénk szembe.

Ha a Frontex bírálná el, hogy kit engednek be a tranzitzónák területére, az összeurópai biztonság lenne veszélyeztetve – mondta Georg Spöttle.

A Frontex portugál hajójának legénysége Leszbosz görög sziget partjai előtt járőrözik 2015. december 8-án. (Fotó: MTI/AP/Santi Palacios)

A Frontex portugál hajójának legénysége Leszbosz görög sziget partjai előtt járőrözik 2015. december 8-án. (Fotó: MTI/AP/Santi Palacios)

Az unió szerint minden tagállamnak ki kell vennie a részét Afrika megsegítésében

Az EU szerint minden tagországnak azonos arányban kellene kivennie a részét az afrikai migránsok megsegítésében, még akkor is, ha nem rendelkeztek a történelem során afrikai gyarmatokkal. Georg Spöttle szerint ez valószínűleg GDP arányos terhelés alapján történne az országok szempontjából.

A szakértő ezt a javaslatot értelmetlennek tartja, szerinte az erre szánt anyagi forrásokat inkább egy valóban ütőképes Frontex létrehozására kellene fordítani, amely így meg tudná védeni a külső, tengeri határokat.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó