Hősöknek tartja a migránsokat Madrid polgármestere
2018. szeptember 20. 22:11

A spanyol városvezető szerint álmukat követő hősök a migránsok, akik jobb munkaerőnek számítanak, mint a helyiek.

Önmagukból kikelve ünnepelte migránsok egy csoportja augusztus végén, hogy sikerült áttörniük a spanyol enklávét elválasztó kerítést és bejutottak az országba. Többször a határőrökkel is összecsaptak, sokan meg is sebesültek. Az ilyen és ehhez hasonló jelenetek ellenére a spanyol főváros polgármestere az álmaikat követő hősöknek tartja az illegális bevándorlókat.

A madridi városvezetés évek óta kiáll a bevándorlás mellett és tudatosan bevándorlóvárossá formálja Madridot – jelentette ki Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Unió28 című műsorában. Hozzátette, eddig a politika központi szintje nem asszisztált ehhez a tervhez.

Felbátorodott városvezetés

Amióta az új, nyíltan bevándorláspárti kormány hatalomra került, azóta még jobban felbátorodott a madridi városvezetés – fogalmazott a szakértő. Elmondta: a polgármester azt mondta, a bevándorlás a legjobb dolog, ami Madriddal történhetett.

Manuela Carmena Castrillo az egyik liberális lapnak azt mondta: az érkező migránsok a társadalom valamennyi tagját gazdagítják, ezért nem érti azokat, akik ellenzik a nyitott határokat. A szakértő szerint azonban a polgármester nem veszi figyelembe, hogy a tapasztalatok alapján a migránsok inkább terhet jelentenek a társadalmaknak, mint előnyöket.

Jobb munkaerő, mint a helyi

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese felidézte a madridi polgármester kijelentését, miszerint gazdasági értelemben is hasznosak a bevándorlók, mert ők dolgozni fognak, adót és járulékot fognak fizetni.

Hozzátette: amennyiben a statisztikákat megnézzük, például Németországban ezeknek az embereknek nagy része nem tud elhelyezkedni és nem is akar. Ilyen értelemben tehát a szociális jóléti rendszerre lesznek utalva. Az igazgatóhelyettes elmondta, ez a típusú bevándorlás óriási kihívást fog jelenteni gazdasági értelemben is.

Spanyolországba folyamatosan érkeznek a migránsok a tengeren keresztül is. Az illegális bevándorlókat ugyanis nemcsak a volt munkáspárti polgármester látja szívesen, hanem a kisebbségi baloldali kormány is. Deák Dániel szerint ugyanakkor a balliberális kabinet nem számol azzal, hogy az érkező migránsok tízezrei hagyják el azonnal az országot Nyugat-Európa felé.

Továbbra is nagy a forgalom

A Figyelő főmunkatársa kifejtette, Spanyolországban tárt karokkal várják továbbra is a bevándorlókat. A Földközi-tengeren keresztül a migránsszállító hajók tucatszámra hozzák az illegális bevándorlókat Spanyolországba. Ennek köszönhető az, hogy a nyitott schengeni határokon át Spanyolországból számtalan más országba át tudnak vándorolni ezek a migránsok – mondta Deák Dániel.

Augusztusig csaknem 24 ezer migráns érkezett Spanyolországba, többen, mint tavaly egész évben.

A mostani kutatások alapján az utolsó bevándorláspárti bástyát is el fogják majd söpörni a spanyol állampolgárok, ugyanis az emberek elégedetlenek a jelenlegi bevándorláspolitikával –fogalmazott Deák Dániel.

Kutatások szerint a jövő májusi európai parlamenti választáson jelentősen megerősödhetnek a migrációt ellenző pártok az Európai Parlamentben, ami gyökeres változást hozhat jelenlegi bevándorlásbarát politikához képest.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó