A jászok mutatkoznak be a Vajdahunyadvárban
2018. szeptember 22. 20:46

A jászok történelmét, művészetét, hagyományait és tárgyi világát mutatja be a Jász Ünnep elnevezésű kulturális fesztivál, amely egész hétvégén várja az érdeklődőket a budapesti Vajdahunyadvárban - hangzott el az M5 kulturális csatorna szombati Kulturális Híradójában.

A kétnapos ünnepségen a látogatók megtudhatják, hogy honnan jöttek és mivel foglalkoznak a jászok, és hogyan őrzik hagyományaikat a Kárpát-medencében.
A szervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum célja, hogy a magyarországi népcsoportot és régiót a fővárosban is megismertesse az érdeklődőkkel.

A rendezvény Lehel Kürtjének, vagyis a Jászkürtnek a bemutatásával kezdődött, az ereklye a népcsoport és a régió összetartozásának megtestesítője. Az ingyenesen látogatható fesztivált elindító díszfelvonuláson 27 jász település, intézmények, egyesületek és vendégek vettek részt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitóbeszédében elmondta, a Jász Ünnep nem csupán a Jászságban lévő jász települések, hanem a kirajzott jászgyökerű településeknek is a közös ünnepe.

"Az identitástudat, vagy azonosságtudat a jászoknál igen erős, hiszen a redemptióból eredendően fejlődött évszázadokról évszázadokra, és hát manapság a mindennapi összefogásban tudunk ennek teret adni, hiszen ennek a rendezvénynek a megszervezésében, a jász világtalálkozók szervezésében, a jászbálok szervezésében, a redemptiós emlékünnepségek szervezésében, mindenütt együtt tudunk működni a jász településekkel" - fogalmazott Farkas Ferenc, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum tavaly indította el programsorozatát, amelyben az ország kulturális sokféleségét, a Kárpát-medencében élő népcsoportok értékeit és kincseit mutatja be.

"Nem egyszerűen csak a régi viseleteket, a hagyományos viseleteket, a szokásokat, hanem a mai életüknek a lenyomatát is szerettük volna adni" - mondta el a műsorban Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó