A jászok mutatkoznak be a Vajdahunyadvárban
2018. szeptember 22. 20:46

A jászok történelmét, művészetét, hagyományait és tárgyi világát mutatja be a Jász Ünnep elnevezésű kulturális fesztivál, amely egész hétvégén várja az érdeklődőket a budapesti Vajdahunyadvárban - hangzott el az M5 kulturális csatorna szombati Kulturális Híradójában.

A kétnapos ünnepségen a látogatók megtudhatják, hogy honnan jöttek és mivel foglalkoznak a jászok, és hogyan őrzik hagyományaikat a Kárpát-medencében.
A szervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum célja, hogy a magyarországi népcsoportot és régiót a fővárosban is megismertesse az érdeklődőkkel.

A rendezvény Lehel Kürtjének, vagyis a Jászkürtnek a bemutatásával kezdődött, az ereklye a népcsoport és a régió összetartozásának megtestesítője. Az ingyenesen látogatható fesztivált elindító díszfelvonuláson 27 jász település, intézmények, egyesületek és vendégek vettek részt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitóbeszédében elmondta, a Jász Ünnep nem csupán a Jászságban lévő jász települések, hanem a kirajzott jászgyökerű településeknek is a közös ünnepe.

"Az identitástudat, vagy azonosságtudat a jászoknál igen erős, hiszen a redemptióból eredendően fejlődött évszázadokról évszázadokra, és hát manapság a mindennapi összefogásban tudunk ennek teret adni, hiszen ennek a rendezvénynek a megszervezésében, a jász világtalálkozók szervezésében, a jászbálok szervezésében, a redemptiós emlékünnepségek szervezésében, mindenütt együtt tudunk működni a jász településekkel" - fogalmazott Farkas Ferenc, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum tavaly indította el programsorozatát, amelyben az ország kulturális sokféleségét, a Kárpát-medencében élő népcsoportok értékeit és kincseit mutatja be.

"Nem egyszerűen csak a régi viseleteket, a hagyományos viseleteket, a szokásokat, hanem a mai életüknek a lenyomatát is szerettük volna adni" - mondta el a műsorban Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • A kormány küldetése, hogy mindent megtegyen a magyar nemzet fennmaradásáért
  A magyar kormány küldetése, hogy minden támogatást megadjon a nők anyává válásához, hiszen az anyaság a nőiesség része és az Isten alkotta természet rendje. Aki szerint mindez probléma, az beteg - mondta Semjén Zsolt.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
MTI Hírfelhasználó