Vasárnap hajnali négykor itt az ősz
2018. szeptember 22. 20:59

Szeptember 23-án hajnali 3 óra 54 perckor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Nincs visszaút: megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör magának – emlékeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ebben az évben szeptember 23-án lesz az őszi napéjegyenlőség. Ez az időszak ünnep, legalábbis régen az volt: őseink ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért.

Kissé tudományosabb megközelítésben a met.hu tudatja, hogy a Nap ekkor éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon. Ezen a napon elkezdődik a csillagászati ősz.

hirado.hu
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó