FT: A Fidesz kultúrharca elért Nyugatra
2018. szeptember 22. 23:57

A Magyar Idők hasábjain meghirdetett és később Orbán Viktor miniszterelnök által is megerősített kultúrharcról ír a Financial Times.

A lap tudósítója - a 444.hu szerint - megszólaltatta Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház korábbi igazgatóját, aki azt mondta, a valaha pezsgő magyar kulturális élet szabadsága egyre szűkül, és a színházigazgatók öncenzúrájára panaszkodott.

"Felépítettek egy rendszert, ami most magától teszi a dolgát. A színházigazgatókat már nem kell felhívni vagy behívni őket a minisztériumba, maguk is tudják, mit várnak el tőlük."

A Financial Times szerint a Fidesz oktatási átalakításai, valamint a kulturális és akadémiai szférával indított harcai az Orbán által túlságosan liberális értékrendű EU elleni háború belföldi frontjai. A lap a 444.hu szerint megemlíti a hazafias nevelés óvodai tananyagba emelését és a CEU státuszán keresztül is vívott, Soros György elleni hadjáratot is.

A cikkben megszólal Krekó Péter a Political Capital igazgatója is, aki a lapnak úgy vélekedett, hogy az Orbán-rezsim az intézményi függetlenség minden formáját gyengíteni igyekszik, és arra hajt, hogy minden ügyet ideológiák és világnézetek harcaként állítson be. Krekó szerint a mostani kultúrharc lényege, hogy a Fidesz az oktatás és a kultúra fölött is átvenné a hatalmat.

napi.hu
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó