FT: A Fidesz kultúrharca elért Nyugatra
2018. szeptember 22. 23:57

A Magyar Idők hasábjain meghirdetett és később Orbán Viktor miniszterelnök által is megerősített kultúrharcról ír a Financial Times.

A lap tudósítója - a 444.hu szerint - megszólaltatta Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház korábbi igazgatóját, aki azt mondta, a valaha pezsgő magyar kulturális élet szabadsága egyre szűkül, és a színházigazgatók öncenzúrájára panaszkodott.

"Felépítettek egy rendszert, ami most magától teszi a dolgát. A színházigazgatókat már nem kell felhívni vagy behívni őket a minisztériumba, maguk is tudják, mit várnak el tőlük."

A Financial Times szerint a Fidesz oktatási átalakításai, valamint a kulturális és akadémiai szférával indított harcai az Orbán által túlságosan liberális értékrendű EU elleni háború belföldi frontjai. A lap a 444.hu szerint megemlíti a hazafias nevelés óvodai tananyagba emelését és a CEU státuszán keresztül is vívott, Soros György elleni hadjáratot is.

A cikkben megszólal Krekó Péter a Political Capital igazgatója is, aki a lapnak úgy vélekedett, hogy az Orbán-rezsim az intézményi függetlenség minden formáját gyengíteni igyekszik, és arra hajt, hogy minden ügyet ideológiák és világnézetek harcaként állítson be. Krekó szerint a mostani kultúrharc lényege, hogy a Fidesz az oktatás és a kultúra fölött is átvenné a hatalmat.

napi.hu
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • A kormány küldetése, hogy mindent megtegyen a magyar nemzet fennmaradásáért
  A magyar kormány küldetése, hogy minden támogatást megadjon a nők anyává válásához, hiszen az anyaság a nőiesség része és az Isten alkotta természet rendje. Aki szerint mindez probléma, az beteg - mondta Semjén Zsolt.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
MTI Hírfelhasználó