A pápa megemlékezett a náci és a szovjet megszállásról
2018. szeptember 23. 21:14

A náci és a szovjet megszállás korszakának tragédiáiról emlékezett meg vasárnap a litvániai Kaunasban Ferenc pápa, aki kifejezte aggodalmát amiatt is, hogy mai világunkban a „veszedelmes” antiszemitizmus újjászületésének vagyunk tanúi.

A katolikus egyházfő Litvániát, Lettországot és Észtországot érintő balti körútjának második napján a litvániai Kaunas városában, a Santakos parkban mintegy százezer ember előtt tartott szentmisét, és beszélt a tömeghez. Megemlékezett a vilniusi gettóról, a náci idők borzalmairól, a holokausztról, akárcsak a szovjet időkben végrehajtott szibériai deportálásokról, kínzásokról és gyilkosságokról.

Az antiszemitizmusról szólva kijelentette: „az Úr adja meg nekünk az ítélőképességet, hogy bármely pillanatban felismerjük ennek a gyűlöletes dolognak a feléledését… soha többé nem szabad meghallgatniuk a szirénhangokat azoknak a nemzedékeknek, amelyek nem élték át azt a múltat” – mondta.

Felidézte az említett vészes korszakokban elkövetett bűnök elszenvedőinek a sorsát, azokét, akik a deportálások gyötrelmeit élték át, azokét, akik bizonytalanságban éltek a vissza nem tértek miatt, illetve azokét, akik megtapasztalták, átérezték önnön besúgói múltjukért és árulásukért érzett szégyenüket. A korábbi nemzedékekben még mindig kísért ennek a szorongató emléke – mondta.

A pápa szerint sokaknak azokban az időkben megrendült a hite, mert – mint fogalmazott – „az Isten nem jelent meg, hogy megvédje őket, és mert az, hogy hűek maradtak, nem volt elég, hogy (az Isten) beavatkozzon a történelmetekbe”.

Ugyanebben a Santakos parkban celebrált szentmisét II. János Pál pápa 25 évvel korábban. Kaunasban – és egész Litvániában – a Baltikumban egyedüli kivételként a lakosság 80 százaléka katolikus.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
 • Inkább hasonlít az ellenzék egy állatkertre
  Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben - értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó