Varsó kész megvédeni álláspontját az uniós bíróság előtt
2018. szeptember 24. 21:06

Varsó kész megvédeni álláspontját az Európai Bíróság előtt a lengyel igazságügyi reform ügyében - reagált hétfőn Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő arra a bejelentésre, hogy az Európai Bizottság (EB) újabb lépést tett a Lengyelországgal szemben folytatott jogsértési eljárásban.

Az EB hétfőn közölte: a luxembourgi székhelyű uniós törvényszék elé utalják a legfelsőbb bíróságra vonatkozó lengyel törvényt.

Kopcinska emlékeztetett, hogy az ügyben Varsó és Brüsszel között sok hónapja alapvető nézeteltérés áll fenn. Mint mondta, a lengyel kormány az EB-nek az utóbbi hónapokban továbbított levelekben részletesen kifejtette álláspontját, amelyet kész megvédeni az Európai Bíróság előtt.

Arra vonatkozóan, hogy az EB arra is felkérte az Európai Bíróságot, hogy rendeljen el ideiglenes intézkedéseket a vitatott jogszabály előtti helyzet visszaállítására, Kopcinska leszögezte: ezek "természetüknél fogva csak a jövőbeni ítélet végrehajtását nehezítő fejleményekre vonatkozhatnak".

Stanislaw Karczewski, a lengyel felsőház elnöke korábban reményét fejezte ki, hogy az Európai Bíróság elutasítja az EB panaszát. Leszögezte: a varsói kormány "nagyon erős, érdemi jogi érvekkel" rendelkezik az adott témában.

A legfelsőbb bíróság nevében a testület egyik tagja, Krzysztof Raczka szólalt fel, s reményének adott hangot, hogy az EB döntése nyomán Lengyelországban "kezd visszaállni a 21. század demokratikus államához illő állapot".

Jan Grabiec, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform szóvivője szerint az EB lépése "Lengyelország uniós tagságának védelmét" jelenti. Szerinte a nyugdíjkor csökkentése egyet jelent azzal, hogy a bírákat a kormánypárt alá rendelik, ami által sérül a jogállamiság.

A legfelsőbb bíróságról szóló, áprilisban hatályba lépett törvény értelmében több bíró már nyugállományba került. A jogszabályban 70-ről 65 évre csökkentették a legfelsőbb bíróság tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt a testület korábbi 72 tagja közül 27-en már elérték, a törvény nyomán közülük csak azokat nyugdíjazták, akik nem jelezték maradási szándékukat.

Tizenhat bíró mandátuma meghosszabbítását kérte, közülük 5 esetben Andrzej Duda elnök, az országos igazságszolgáltatási tanács véleményére is támaszkodva, meg is hosszabbította a szolgálati időt.

Duda egyúttal múlt héten 10 bírót nevezett ki a legfelsőbb bíróság újonnan kialakított fegyelmi kamarájába.

Az EB által az uniós bíróság elé továbbítandó panasz formálisan nem függ össze egy másik, Varsóval szemben szintén az igazságügyi reform miatt indított, az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárással, amelyet az EB 2017 végén kezdeményezett.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó