Fényművészeti installációvá válik a kölni dóm
2018. szeptember 24. 23:04

Néhány napra fényművészeti installációvá válik a kölni dóm, a projekttel a második világháború 100 évvel ezelőtti befejezésére emlékeznek.

Ez a „legnagyobb fényinstalláció, melyet Németországban valaha templomra vetítettek” – mondta Helmut M. Bien kurátor.

A csütörtöktől vasárnapig látható fényjátékkal a déli homlokzatot világítják meg a kaputól a 157 méter magasan lévő csúcsáig. Húsz nagyteljesítményű projektorral írásjegyeket és jeleket vetítenek a homlokzatra, ahol egységes képekké állnak össze.

A dóm a „béke világítótornyává válik” – mondta Gerd Bachner nagyprépost. Bachner szerint a megvilágított dóm a „jelenlegi gyűlölettel és üldöztetéssel szembeni pozitív jelkép”.

Az installáció Detlef Hartung és Georg Trenz művészek munkája.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó