Bizottsági válasz Sargentiniék vádjaira
2018. szeptember 25. 09:19

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága tegnapi ülésén támogatta a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló fideszes határozati javaslatot.

– Azt kérjük, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak – mondta Hörcsik Richárd, a testület fideszes elnöke. Az ülésen úgy fogalmazott: az Európai Parlament által csalással elfogadott Sargentini-jelentés egy színtiszta politikai támadás a bevándorlásellenes Magyarországgal szemben.

Hörcsik Richárd szerint a jelentés valójában egy nyomásgyakorlási kísérlet annak érdekében, hogy Magyarország adja át határőrizeti jogát az Európai Bizottságnak.

A fideszes képviselő szerint továbbra is a bevándorláspárti politikát és a saját akaratukat akarják ráerőltetni Magyarországra. – Erre a támadásra az Ország­gyűlésnek politikai választ kell adnia, ezért az európai ügyek bizottságának kormánypárti képviselői támogatják a határozati javaslatot – közölte.

Hozzátette: az európai ügyek bizottsága fontosnak tartja azt is leszögezni, hogy az uniós intézményeknek végre a migráció megállításával kellene foglalkozniuk, nem pedig azzal, hogyan engedjenek be még több migránst.

Hörcsik Richárd elfogadhatatlannak nevezte, hogy azért támadják Magyarországot, mert „mi nem csinálunk mást, mint teljesítjük az EU-nak adott kötelezettségünket, és megvédjük Európa schengeni határait”.

A bizottsági vitában az ellenzéki tagok megismételték pártjaik korábbi állásfoglalását, amely szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem a kormány politikáját bíráló dokumentum. Ungár Péter, a testület LMP-s tagja újfent leszögezte, hogy pártja nem támogatta az Európai Parlamentben a jelentés elfogadását, azt is kijelentette, hogy az illegális migráció megfékezését is támogatják, de a Fidesz határozati javaslata nem szolgálja a nemzeti érdeket.

Az LMP-s politikus számonkérte a határon túli magyarok jogainak a védelmét is a kormányon. Bana Tibor, a Jobbik politikusa úgy fogalmazott, ők sem támogatták a jelentés elfogadását, azonban az ez ellen állást foglaló határozati javaslatot nem tartja megfelelő eszköznek, az csak a kormány politikáját szolgálja.

A bizottság végül hat–kettő arányban támogatta a határozati javaslatot.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
  • Permanens forradalom
    Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
MTI Hírfelhasználó