Bizottsági válasz Sargentiniék vádjaira
2018. szeptember 25. 09:19

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága tegnapi ülésén támogatta a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló fideszes határozati javaslatot.

– Azt kérjük, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak – mondta Hörcsik Richárd, a testület fideszes elnöke. Az ülésen úgy fogalmazott: az Európai Parlament által csalással elfogadott Sargentini-jelentés egy színtiszta politikai támadás a bevándorlásellenes Magyarországgal szemben.

Hörcsik Richárd szerint a jelentés valójában egy nyomásgyakorlási kísérlet annak érdekében, hogy Magyarország adja át határőrizeti jogát az Európai Bizottságnak.

A fideszes képviselő szerint továbbra is a bevándorláspárti politikát és a saját akaratukat akarják ráerőltetni Magyarországra. – Erre a támadásra az Ország­gyűlésnek politikai választ kell adnia, ezért az európai ügyek bizottságának kormánypárti képviselői támogatják a határozati javaslatot – közölte.

Hozzátette: az európai ügyek bizottsága fontosnak tartja azt is leszögezni, hogy az uniós intézményeknek végre a migráció megállításával kellene foglalkozniuk, nem pedig azzal, hogyan engedjenek be még több migránst.

Hörcsik Richárd elfogadhatatlannak nevezte, hogy azért támadják Magyarországot, mert „mi nem csinálunk mást, mint teljesítjük az EU-nak adott kötelezettségünket, és megvédjük Európa schengeni határait”.

A bizottsági vitában az ellenzéki tagok megismételték pártjaik korábbi állásfoglalását, amely szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem a kormány politikáját bíráló dokumentum. Ungár Péter, a testület LMP-s tagja újfent leszögezte, hogy pártja nem támogatta az Európai Parlamentben a jelentés elfogadását, azt is kijelentette, hogy az illegális migráció megfékezését is támogatják, de a Fidesz határozati javaslata nem szolgálja a nemzeti érdeket.

Az LMP-s politikus számonkérte a határon túli magyarok jogainak a védelmét is a kormányon. Bana Tibor, a Jobbik politikusa úgy fogalmazott, ők sem támogatták a jelentés elfogadását, azonban az ez ellen állást foglaló határozati javaslatot nem tartja megfelelő eszköznek, az csak a kormány politikáját szolgálja.

A bizottság végül hat–kettő arányban támogatta a határozati javaslatot.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó