Bizottsági válasz Sargentiniék vádjaira
2018. szeptember 25. 09:19

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága tegnapi ülésén támogatta a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló fideszes határozati javaslatot.

– Azt kérjük, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak – mondta Hörcsik Richárd, a testület fideszes elnöke. Az ülésen úgy fogalmazott: az Európai Parlament által csalással elfogadott Sargentini-jelentés egy színtiszta politikai támadás a bevándorlásellenes Magyarországgal szemben.

Hörcsik Richárd szerint a jelentés valójában egy nyomásgyakorlási kísérlet annak érdekében, hogy Magyarország adja át határőrizeti jogát az Európai Bizottságnak.

A fideszes képviselő szerint továbbra is a bevándorláspárti politikát és a saját akaratukat akarják ráerőltetni Magyarországra. – Erre a támadásra az Ország­gyűlésnek politikai választ kell adnia, ezért az európai ügyek bizottságának kormánypárti képviselői támogatják a határozati javaslatot – közölte.

Hozzátette: az európai ügyek bizottsága fontosnak tartja azt is leszögezni, hogy az uniós intézményeknek végre a migráció megállításával kellene foglalkozniuk, nem pedig azzal, hogyan engedjenek be még több migránst.

Hörcsik Richárd elfogadhatatlannak nevezte, hogy azért támadják Magyarországot, mert „mi nem csinálunk mást, mint teljesítjük az EU-nak adott kötelezettségünket, és megvédjük Európa schengeni határait”.

A bizottsági vitában az ellenzéki tagok megismételték pártjaik korábbi állásfoglalását, amely szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem a kormány politikáját bíráló dokumentum. Ungár Péter, a testület LMP-s tagja újfent leszögezte, hogy pártja nem támogatta az Európai Parlamentben a jelentés elfogadását, azt is kijelentette, hogy az illegális migráció megfékezését is támogatják, de a Fidesz határozati javaslata nem szolgálja a nemzeti érdeket.

Az LMP-s politikus számonkérte a határon túli magyarok jogainak a védelmét is a kormányon. Bana Tibor, a Jobbik politikusa úgy fogalmazott, ők sem támogatták a jelentés elfogadását, azonban az ez ellen állást foglaló határozati javaslatot nem tartja megfelelő eszköznek, az csak a kormány politikáját szolgálja.

A bizottság végül hat–kettő arányban támogatta a határozati javaslatot.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Semjén: a szövetség tevékenysége semmivel nem pótolható
  A keresztény civilizációhoz, a nemzeti elkötelezettséghez és az autonómiához való ragaszkodást említette a 30. évfordulóját ünneplő Rákóczi Szövetség jellemzőjeként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten, a szervezet rendezvényén.
 • Orbán: A magyar gazdáknak vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra
  Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.
 • Mindnyájunknak el kell menni
  A távolmaradásunk azonban gyengíti a Fidesz-KDNP lista politikai erejét. Nem mindegy ugyanis, hogy egy kicsinyke választói létszám áll a győztes mögött, avagy az ország polgárainak meghatározó része.
MTI Hírfelhasználó