Bojkottálja a szavazást Ivanov macedón elnök
2018. szeptember 25. 09:37

Nem vesz részt a Macedónia nevének megváltoztatására rendezett népszavazáson szeptember 30-án Gjorge Ivanov államfő (képünkön), sőt a referendum bojkottjára szólította fel a szavazókat, mondván, a Görögországgal kötött alku „ártalmas és kudarc lenne” a balkáni ország népe számára. Erről a Kathimerini című görög lap szerint az elnök az Egyesült Államokban beszélt a macedón diaszpóra tagjainak összejövetelén.

– Még ha meg is szavazzák az ártalmas görög szerződést, és megtörténik az alkotmány módosítása is, a NATO- és az európai uniós tagság akkor sem jönne automatikusan – figyelmeztetett Ivanov.

Az államfőt támogató legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) korábban ugyan bejelentette, hogy nem bojkottálja a népszavazást, szimpatizánsait pedig arra kérte, hogy szavazzanak lelkiismeretük szerint, ám most Hrisztijan Mickoszki pártelnök vasárnap egy ellenzéki tüntetésen már úgy nyilatkozott, hogy nemmel kell voksolni jövő vasárnap, mert az ország nevének megváltoztatására vonatkozó, Zoran Zaev szociáldemokrata kormánya által tető alá hozott, idén júniusban aláírt macedón–görög megállapodás ellentétes a macedón nemzeti érdekekkel, de az államérdekekkel is – írja az MTI.

Fotó: MTI/EPA

Macedónia és Görögország 27 év után júniusban egyezett meg abban, hogy Szkopje euroatlanti integrációjának folytatása érdekében a nyugat-balkáni országot a jövőben Észak-Macedóniának hívják. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé teszi, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.

Az ország viszont csak azt követően válhat az Európai Unió és a NATO tagjává, hogy minden hivatalos intézkedést megtett a névváltoztatással kapcsolatban, vagyis a népszavazást követően az alkotmányt is az új névnek megfelelően kell módosítani, és a görög parlamentnek is ratifikálnia kell a júniusban megkötött görög–macedón egyezményt.

Az 1991-ben függetlenné vált ország a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmánya azonban nem utalt Jugoszláviára.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó