Európába jöhetnek a Szíriából elűzött terroristák
2018. szeptember 25. 10:24

Szíriában a dzsihadisták elleni offenzívák egyre több területet szabadítanak fel a terroristák felügyelete alól. Ezek a terroristák azonban elindulhatnak Európa felé, ami nagy veszélyt jelenthet az itt élők számára.

A migránsok nem járkálnak fegyverrel – jelentette ki Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 Ma este című műsorban. Hozzátette: amikor mégis, az veszélyre utalhat. Amióta megkezdődött Szíriában a dzsihadisták elleni offenzíva, olyan területeket szabadítottak fel az országon belül, amit körülbelül 6-7 éve a dzsihadista, iszlamista terrorista szervezetek foglaltak el – fejtette ki a szakértő.

Hétfőn megjelent hír, miszerint puskát, hangtompítót, pisztolyokat és több száz lövedéket is találtak bevándorlóknál Szarajevóban. Egy szíriai és egy algériai férfit fogtak el eddig a rendőrök, azonban az akció még nem ért véget. Azt nem tudni, hogy a fegyvereket mire akarták használni, és azt, sem, hogy honnan kerültek Európába.

Kérdéses valós származásuk

Speidl Bianka szerint a tavaszi szír offenzíva nyomán már idén májusban megjelentek Európában olyan fiatalok, akik azt állították magukról, hogy menekültek,illetve hogy ők is a kormányerők-szervezte evakuálások jelképévé vált „zöld buszokkal” érkeztek Idlíb tartományba, majd onnan Boszniába.

A kutató kiemelte: akkor, májusban ezeknél a férfiaknál nem volt fegyver, és bár menekülteknek vallották magukat, rendkívül jól tápláltak és jó karban voltak. Speidl Bianka szerint most ugyanez a tendencia folytatódik.

Elmondta: Idlíb tartományban jelenleg is több százezer harcos tartózkodik, akikből körülbelül húszezer terrorista globális veszélyt jelenthet.

Veszélyes lehet a „tárt karok” politikája

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy több ezer ember indulhat el Szíriából, az azonban kérdéses, hogy milyen irányba. A szakértő szerint vélhetően Európa felé, hiszen számos európai politikus tárt karokkal várja továbbra is a migránsokat, így számukra csábító lehet erre indulni.

Köztük azonban számos terrorista is lehet, akiknek hátteréről semmit nem tudunk, és az európai biztonsági szervezetek sincsenek felkészülve ezek kiderítésére – mondta Speidl Bianka.

Lenne támogatottságuk a dzsihadistáknak

Jelenleg is vannak a Balkánon olyan sejtek, ahol a vahábizmus nagyon elterjedt ideológia és ahol a szalafita dzsihadista tendenciák erőteljesen jelen vannak. Ezek a sejtek támogatásként és szövetségesekként menedéket adhatnak a menekülő terroristáknak is – hangsúlyozta a szakértő.

Felmérések szerint azokon a területeken, ahol nagy arányban fordulnak elő migránsok, komolyan megnőtt a bűnözés. A világ legveszélyesebb városaként jelenleg Marseille-t jegyzik – hangzott el a műsorban. Speidl Bianka ennek kapcsán elmondta, egyes városokban a migránsok kimondatlan módon, de alkalmazzák az iszlám jogrendszert.

hirado.hu - M1 Ma Este
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Amikor Magyarországra migrált nyugati liberálisok döntik el, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester
  Budapesten szavazati joggal rendelkezik 90 ezer olyan európai állampolgár, akik nem beszélnek magyarul, nem rendelkeznek magyar felmenőkkel és egyáltalán nem tetszik nekik a nemzeti érdeket szem előtt tartó politizálás. Ezek a liberális külföldiek viszont meghatározták a főpolgármester-választás kimenetelét. Sőt egyes vélemények szerint el is döntötték azt – írja a Tűzfalcsoport.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
MTI Hírfelhasználó