Gyurcsány Ferenc uralná az ellenzéki párbeszédet
2018. szeptember 25. 10:59

Hiába könyvelte el kudarcként a DK elnöke az áprilisi választáson elért eredményeket, komoly politikai teljesítmény, hogy életre tudott hívni egy ellenzéki tüntetést. Gyurcsány Ferenc ezzel azt üzente meg, hogy visszatért, és ő uralja majd az ellenzéki párbeszédet – mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa.

A nyári szünet után Gyurcsány Ferenc is visszatért, és úgy látszik, ő vette át az ellenzéki párbeszéd vezetését. Senki nem gondolta volna, hogy 12 évvel az őszödi beszéd után, ismét ő lesz az ellenzék vezéralakja – közölte Deák Dániel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A néhány nappal ezelőtti ellenzéki tüntetésen is jól látszott, hogy Gyurcsány Ferenc személye volt leginkább jelen, ő állt színpadra és mondott beszédet, míg az MSZP és a Párbeszéd politikusai háttérbe szorultak, inkább csak Gyurcsány Ferenc „háttérdíszletei” voltak a megmozduláson – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Mónus Márton)

„Gyurcsány Ferenc üzenete”

A parlament őszi szezonnyitó gyűlésén is a Demokratikus Koalíció elnökének hétperces monológja tartalmazta a legerőteljesebb hozzászólást a többi ellenzéki politikussal szemben. Deák Dániel szerint, bár Gyurcsány Ferenc elutasított politikusnak számít Magyarországon, és alacsony a támogatottsága is, az ellenzéki térfélen mégis ő rendelkezik a legnagyobb karizmával.

A politológus szerint hiába könyvelte el kudarcként a DK elnöke az áprilisi választáson elért eredményeket, az már komoly politikai teljesítménynek számít, hogy életre tudott hívni egy ellenzéki tüntetést. Úgy véli, Gyurcsány Ferenc ezzel üzente meg, hogy visszatért, és ő uralja majd az ellenzéki párbeszédet és térfelet.

Továbbra is megosztottság jellemzi a pártokat

A Demokratikus Koalíció programját tekintve „az egyesült európai államok” megalakulását hozná létre, és azt szeretnék, ha a migrációs kérdésekben szinte mindig csak Brüsszel döntene. A többi ellenzéki párt esetében nincs ilyen erőteljes vízió, továbbra is a pártokon belüli megosztottság figyelhető meg – magyarázta Deák Dániel.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik tartózkodott a Sargentini-jelentés megszavazásakor az Európai Parlamentben, Deák Dániel elmondta, a párt ezzel a jelentés megszavazásához járult hozzá. Ez párton belüli válsághoz vezetett, mert sokan vannak a Jobbikban, akik szerint a pártnak a nemzeti oldalhoz kellene tartoznia. Korábban Vona Gábor, egykori pártelnök ellen is emiatt fogalmazódtak meg kritikák – jegyezte meg.

A jelenlegi Sneider Tamás vezette Jobbik azt hangsúlyozza, hogy pártjuk egy nemzeti néppárt, ugyanakkor, hogy mit értenek ez alatt, nem tudják megfogalmazni – fűzte hozzá.

Hasonló helyzet formálódik az LMP-ben is, Keresztes Lóránt társelnök szerint a jobboldalhoz kellene közeledni, és a bevándorláspolitikában is egy markáns álláspontot képvisel, ugyanakkor ez szembemegy az áprilisi választáson, az LMP-s vezetők által megfogalmazott tervekkel.

Az ellenzék maga alatt vágja a fát

Az ellenzék ugyanakkor maga alatt vágja a fát azzal, hogy megszavazta a Sargentini-jelentést. Deák Dániel szerint tanúbizonyságot tettek arról, hogy nemzeti kérdésekben a magyar állampolgárok nem számíthatnak rájuk. Hozzátette, Európa más országait nézve ilyenre még nem volt példa, hogy az ellenzéki oldal szembemegy az ország és a nép akaratával.

hirado.hu - Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország!
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó