Nem kutakodhat az atlatszo.hu egyik újságírója
2018. szeptember 25. 15:33

Jogosan tagadta meg az Európai Parlament (EP) a képviselők napidíjára, valamint utazási és más költségeik megtérítésére vonatkozó adatok hozzáférhetővé tételét - döntött kedden az Európai Bíróság törvényszéke.

Az ügy előzménye, hogy az atlatszo.hu egyik újságírója arra vonatkozó információkat kért az EP-től, hogy a testület magyar tagjai miként költik el juttatásaikat, általános és egyéb költségtérítésüket. Más tagállamokból is érkeztek be hasonló kérelmek a parlamenthez, azonban végül mindegyiket elutasították, az érintettek ezért a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordultak.

Keddi ítéletében a törvényszék elutasította a kereseteket, helybenhagyva az Európai Parlament döntését. Az indoklás szerint az EP "jogosan hivatkozott arra, hogy az érintett dokumentumok személyes adatokat tartalmaznak, mivel a kérelmezők nem bizonyították ezek továbbításának szükségességét".

A bírói testület emlékeztetett rá, hogy az uniós intézmények megtagadhatják a hozzáférést egyes dokumentumokhoz, ha az károsítaná a magánélet sérthetetlenségének védelmét, a hozzáférés ugyanakkor mégis biztosítható, ha a kérelmező bizonyítja ennek szükségességét. Márpedig - mint írták - utóbbi ebben az ügyben nem teljesült, nem bizonyították, hogy a közzététel a követett cél érdekében megfelelő és arányos.

A személyes adatok kitakarása pedig minden hasznosságától megfosztotta volna a kérelmezett dokumentumokat, ráadásul túlzott adminisztratív terhet jelentett volna - tették hozzá.

A luxembourgi bírák mindenesetre megállapították, hogy az előterjesztők elsősorban a meglévő ellenőrzési mechanizmusok elégtelenségének ismertetésére törekednek, de aláhúzták, hogy ennek értékelése nem a törvényszék feladata.

A határozat ellen két hónapon belül kizárólag jogkérdésekre vonatkozó fellebbezést lehet benyújtani az Európai Bírósághoz.

Az EP zöldpárti frakciója a szabályok mielőbbi módosítására, az átláthatóság növelésére szólította fel a parlamentet, mondván, hogy a képviselői költségtérítések körüli titkolózás csak az euroszkeptikus erők malmára hajtja a vizet. "Már pusztán az a tény is a sürgős változtatás szükségességét mutatja, hogy az újságíróknak olyan dokumentumok közzététele miatt kellett bírósághoz fordulniuk, amelyeknek egyébként is nyilvánosnak kellene lenniük" - közölte Heidi Hautala képviselő.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • A kormány küldetése, hogy mindent megtegyen a magyar nemzet fennmaradásáért
  A magyar kormány küldetése, hogy minden támogatást megadjon a nők anyává válásához, hiszen az anyaság a nőiesség része és az Isten alkotta természet rendje. Aki szerint mindez probléma, az beteg - mondta Semjén Zsolt.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
MTI Hírfelhasználó