Nem kutakodhat az atlatszo.hu egyik újságírója
2018. szeptember 25. 15:33

Jogosan tagadta meg az Európai Parlament (EP) a képviselők napidíjára, valamint utazási és más költségeik megtérítésére vonatkozó adatok hozzáférhetővé tételét - döntött kedden az Európai Bíróság törvényszéke.

Az ügy előzménye, hogy az atlatszo.hu egyik újságírója arra vonatkozó információkat kért az EP-től, hogy a testület magyar tagjai miként költik el juttatásaikat, általános és egyéb költségtérítésüket. Más tagállamokból is érkeztek be hasonló kérelmek a parlamenthez, azonban végül mindegyiket elutasították, az érintettek ezért a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordultak.

Keddi ítéletében a törvényszék elutasította a kereseteket, helybenhagyva az Európai Parlament döntését. Az indoklás szerint az EP "jogosan hivatkozott arra, hogy az érintett dokumentumok személyes adatokat tartalmaznak, mivel a kérelmezők nem bizonyították ezek továbbításának szükségességét".

A bírói testület emlékeztetett rá, hogy az uniós intézmények megtagadhatják a hozzáférést egyes dokumentumokhoz, ha az károsítaná a magánélet sérthetetlenségének védelmét, a hozzáférés ugyanakkor mégis biztosítható, ha a kérelmező bizonyítja ennek szükségességét. Márpedig - mint írták - utóbbi ebben az ügyben nem teljesült, nem bizonyították, hogy a közzététel a követett cél érdekében megfelelő és arányos.

A személyes adatok kitakarása pedig minden hasznosságától megfosztotta volna a kérelmezett dokumentumokat, ráadásul túlzott adminisztratív terhet jelentett volna - tették hozzá.

A luxembourgi bírák mindenesetre megállapították, hogy az előterjesztők elsősorban a meglévő ellenőrzési mechanizmusok elégtelenségének ismertetésére törekednek, de aláhúzták, hogy ennek értékelése nem a törvényszék feladata.

A határozat ellen két hónapon belül kizárólag jogkérdésekre vonatkozó fellebbezést lehet benyújtani az Európai Bírósághoz.

Az EP zöldpárti frakciója a szabályok mielőbbi módosítására, az átláthatóság növelésére szólította fel a parlamentet, mondván, hogy a képviselői költségtérítések körüli titkolózás csak az euroszkeptikus erők malmára hajtja a vizet. "Már pusztán az a tény is a sürgős változtatás szükségességét mutatja, hogy az újságíróknak olyan dokumentumok közzététele miatt kellett bírósághoz fordulniuk, amelyeknek egyébként is nyilvánosnak kellene lenniük" - közölte Heidi Hautala képviselő.

MTI
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó