Nem kutakodhat az atlatszo.hu egyik újságírója
2018. szeptember 25. 15:33

Jogosan tagadta meg az Európai Parlament (EP) a képviselők napidíjára, valamint utazási és más költségeik megtérítésére vonatkozó adatok hozzáférhetővé tételét - döntött kedden az Európai Bíróság törvényszéke.

Az ügy előzménye, hogy az atlatszo.hu egyik újságírója arra vonatkozó információkat kért az EP-től, hogy a testület magyar tagjai miként költik el juttatásaikat, általános és egyéb költségtérítésüket. Más tagállamokból is érkeztek be hasonló kérelmek a parlamenthez, azonban végül mindegyiket elutasították, az érintettek ezért a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordultak.

Keddi ítéletében a törvényszék elutasította a kereseteket, helybenhagyva az Európai Parlament döntését. Az indoklás szerint az EP "jogosan hivatkozott arra, hogy az érintett dokumentumok személyes adatokat tartalmaznak, mivel a kérelmezők nem bizonyították ezek továbbításának szükségességét".

A bírói testület emlékeztetett rá, hogy az uniós intézmények megtagadhatják a hozzáférést egyes dokumentumokhoz, ha az károsítaná a magánélet sérthetetlenségének védelmét, a hozzáférés ugyanakkor mégis biztosítható, ha a kérelmező bizonyítja ennek szükségességét. Márpedig - mint írták - utóbbi ebben az ügyben nem teljesült, nem bizonyították, hogy a közzététel a követett cél érdekében megfelelő és arányos.

A személyes adatok kitakarása pedig minden hasznosságától megfosztotta volna a kérelmezett dokumentumokat, ráadásul túlzott adminisztratív terhet jelentett volna - tették hozzá.

A luxembourgi bírák mindenesetre megállapították, hogy az előterjesztők elsősorban a meglévő ellenőrzési mechanizmusok elégtelenségének ismertetésére törekednek, de aláhúzták, hogy ennek értékelése nem a törvényszék feladata.

A határozat ellen két hónapon belül kizárólag jogkérdésekre vonatkozó fellebbezést lehet benyújtani az Európai Bírósághoz.

Az EP zöldpárti frakciója a szabályok mielőbbi módosítására, az átláthatóság növelésére szólította fel a parlamentet, mondván, hogy a képviselői költségtérítések körüli titkolózás csak az euroszkeptikus erők malmára hajtja a vizet. "Már pusztán az a tény is a sürgős változtatás szükségességét mutatja, hogy az újságíróknak olyan dokumentumok közzététele miatt kellett bírósághoz fordulniuk, amelyeknek egyébként is nyilvánosnak kellene lenniük" - közölte Heidi Hautala képviselő.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó