Heves támadás a konstantinápolyi pátriárka ellen
2018. szeptember 25. 21:06

Az egységes ukrán egyház megteremtése ellen emelte fel szavát ismét az ukrán ortodox egyház Oroszországhoz hű "része": a moszkvai patriarkátus szinódusa kedden Kijevben belügyekbe való "durva" beavatkozással vádolta meg I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkát.

Követelte továbbá, hogy a független ukrán egyház létrehozásának előkészítésére kinevezett exarchák, azaz külső egyházmegyei vezetők haladéktalanul hagyják el Ukrajnát.
I. Bartolomaiosz az elmúlt hónapokban többször is kifejezésre juttatta, hogy nem tér el azon szándékától, hogy megadja az autokefáliát, azaz független, egységes nemzeti egyházzá minősítse az ukrán ortodox egyházat. Ennek előkészítésére a hónap közepén két exarchát nevezett ki, az Egyesült Államokból Daniel (Danyiil) pamphiloni érseket, Kanadából pedig Ilarion edmontoni püspököt.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról. A szabályok szerint az adott ország államfőjének kell kérelmeznie az egyház autokefállá minősítését. Ebben a kérdésben - amennyiben nincs konszenzus az ortodox egyházak között - a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának van joga döntést hozni.

Jelenleg Ukrajnában két patriarkátusra - a moszkvaira és a kijevire - kettészakadt ortodox egyház működik. A moszkvai nem ismeri el a kijevi függetlenségét.

A kijevi patriarkátust 1992. június 25-26-án hozták létre az ukrán fővárosban tartott helyi zsinaton Filaret pátriárka vezetésével, akit ezért az orosz ortodox egyházban átokkal sújtottak. A kijevi patriarkátus ugyanakkor mára Ukrajna legnépesebb egyháza lett, a hívő lakosság csaknem 40 százaléka tartozik hozzá, míg a moszkvai patriarkátus a második helyen áll, kevesebb mint 30 százalékos aránnyal.

Oroszország hevesen ellenzi, hogy Ukrajnának egységes nemzeti egyháza legyen. Moszkva számára ez nem pusztán egyházvita, hanem geopolitikai kérdés: a független ukrán egyház létrejötte szakértők szerint jelentősen meggyengíti majd Oroszország politikai befolyását az ortodox világban. Minden bizonnyal komoly vagyonvesztéssel is jár majd az orosz egyház számára. Az orosz ortodox egyház 35 ezer templomának egyharmada van ugyanis Ukrajna területén. Például a moszkvai patriarkátushoz tartozik a híres kijevi Pecserszka Lavra kolostor és templomegyüttes is, amelyben mellesleg a szinódus keddi ülését tartotta.

Mindezek miatt az ukrán egyház lehetséges függetlenné válását orosz egyházi vezetők a "legnagyobb egyházszakadásként" emlegetik a kereszténység keleti és nyugati központokra történt szétbomlása óta.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó