Trump Közel-Kelet-politikáját bírálta Macron
2018. szeptember 25. 21:20

A palesztinok jogainak lábbal tiprása és az egyoldalú kezdeményezések erőltetése nem oldja meg az izraeli-palesztin konfliktust – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában.

„A kétállami megoldásnak nincs hiteles alternatívája” – tette hozzá a francia elnök a független palesztin állam és Izrael egymás mellett élésére utalva. Emmanuel Macron az ENSZ-közgyűlés ülésszakán felszólalva hangsúlyozta, hogy „az egyenlőtlenség elleni harc” lesz a hét legfejlettebb ipari ország, a G7 2019-es francia elnökségének középpontjában. Hozzátette, hogy szeretné „mélységében átgondolni” a G7 formáját, más országok felé nyitva, de konkrét neveket nem mondott. Macron hangsúlyozta: minden kereskedelmi megállapodást a párizsi klímaegyezmény betartásától tesz függővé.

„Nem írunk alá kereskedelmi megállapodásokat olyan országokkal, amelyek nem tartják be a párizsi klímaegyezményt” – mondta Macron, aki nem nevezte meg név szerint az Egyesült Államokat, amely 2017-ben felmondta a megállapodást. Hangsúlyozta, hogy kötelezettségvállalásokkal és új, „nagyratörő” klímaegyezmény révén kell szembeszállni az olyan nézetekkel, amelyek szerint túl késő hatékonyan fellépni az általános felmelegedés ellen. A francia elnök az iráni válság „párbeszéd és többoldalúság” alapján történő megoldását javasolta röviddel azután, hogy Donald Trump az „iráni rendszer elszigetelését” szorgalmazta.

Az egyoldalúság „egyenesen a visszaeséshez és konfliktusokhoz” vezetett – mondta, ismét burkoltan az amerikai elnökre utalva, aki májusban felmondta az iráni atomprogramról 2015-ben Teherán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött szerződést. „Ma – ahogyan egy éve is mondtam –, ahelyett, hogy tovább súlyosbítanánk a térségbeli feszültségeket, bővebb napirendet kell javasolnunk, amely képes kezelni az iráni politika által keltett, atomfegyverekkel, ballisztikus rakétákkal, regionális feszültségekkel kapcsolatos összes aggodalmat, de a párbeszéd és a többoldalúság keretein belül” – tette hozzá Macron.

A francia elnök beszédében bírálta az önző vezetőket, hozzátéve, hogy a „nacionalizmus mindig vereséghez vezetett”. Beismerte, hogy a régi világrend nem volt képes megoldani a nagyarányú egyenlőtlenséget, és „emberarcú új világrendet” szorgalmazott. Macron megjegyezte, hogy növekszik az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek iránti szkepticizmus. Hozzátette: „belefáradhattak a többoldalúságba”. Ugyanakkor óva intett az önelégültségtől és az elszigetelődés politikájától.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó