Barcelona polgármestere lenne a volt francia kormányfő
2018. szeptember 25. 21:25

Elindul Barcelona polgármesteri posztjáért Manuel Valls volt szocialista francia kormányfő a jövő májusi spanyolországi önkormányzati választásokon - a politikus ezt maga jelentette be kedden este a katalán fővárosban.

"Igen, Barcelona következő polgármestere akarok lenni. És ez a barcelonaiakon múlik" - fogalmazott katalán nyelven megtett bejelentésében, amelynek egyes részeit spanyolul, illetve franciául is nyomatékosította.

Mint mondta, mindez "valódi meggyőződése és vágya", ezért a jövő héten lemond minden franciaországi politikai tisztségéről, így a francia nemzetgyűlési mandátumáról is.

Az 56 éves, barcelonai születésű francia politikus április végén egy interjúban beszélt először arról, hogy az Állampolgárok (Ciudadanos) spanyol liberális középpárt felkérte a polgármester-jelöltségre, miután Valls nyíltan kiállt a katalán függetlenségi törekvések ellen a spanyol egységpárti politikusok oldalán, és több rendezvényen is felszólalt.

Manuel Valls most kifejtette: független jelöltként indul Barcelona vezetéséért. "Lesznek pártok, amelyek támogatnak, mint ahogy azt tette nyilvánosan az Állampolgárok, de szeretném, ha lennének még sokan mások. Van időnk, maradtak még hónapok" - mondta, hangsúlyozva, hogy célja visszaszerezni a tiszteletet, amelyet "megérdemel a város, és a demokrácia".

Beszélt katalán gyökereiről és a város iránti szeretetéről, kötődéséről. Véleménye szerint Barcelonának "súlyos problémái vannak", "romlása nyilvánvaló", ezért jobb igazgatásra, nagyobb gazdasági aktivitásra, a közbiztonság fokozására van szüksége egyebek mellett.

Manuel Valls felidézte, hogy van városvezetői, belügyminiszteri és kormányfői tapasztalata is, amelyet Barcelona lakosainak szolgálatába ajánlott.

A politikus 2001 és 2012 között a francia Évry települést irányította, egészen belügyminiszteri kinevezéséig, amelyet 2014-ben kétéves kormányfői megbízatás követett Franciaországban.

"Melyik másik város, ha nem Barcelona tudná képviselni az európai szellemiséget?" - jegyezte meg, és a katalán függetlenségi törekvésekre utalva hangsúlyozta, hogy Barcelonának a populizmus ellenszerének kell lennie.

Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök a nap folyamán Valls várható polgármester-jelöltségét úgy kommentálta: "nagy kudarcot kívánok neki".

Barcelona, Spanyolország második legnagyobb városa Madrid után, több mint 1,6 millióan lakják.

Jelenlegi polgármestere Ada Colau, aki az első nő ezen a poszton, és aki a több baloldali pártot magába foglaló Barcelona en común (Barcelona közösen) nevű pártszövetség színeiben nyert 2015-ben.

MTI
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó