Rendezte vitáját Németország és Szaúd-Arábia
2018. szeptember 26. 10:15

Rendezte diplomáciai vitáját Németország és Szaúd-Arábia, megegyeztek arról, hogy visszatér Berlinbe Rijád németországi nagykövete – közölte kedden Heiko Maas német külügyminiszter Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán New Yorkban.

A két ország diplomáciai kapcsolatai tavaly novemberben romlottak meg a libanoni válság idején, amikor is Szaad Haríri libanoni kormányfő meglepetésszerűen lemondott tisztségéről Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték, ugyanis hetekig nem tért vissza hazájába.

Berlin és Rijád között azután alakult ki a viszály, hogy Sigmar Gabriel volt német külügyminiszter libanoni kollégájával, Gibran Bászillal tartott közös sajtótájékoztatójukon Rijád szerint alaptalan állításokat tett. Gabriel azt mondta, hogy Libanon súlyos politikai válság elé néz, amely katonai konfliktussá fajulhat. Ennek elkerülése érdekében Harírinek haza kell térnie – szögezte le, hozzátéve, hogy Libanonnak nem szabad „Szíria, Szaúd-Arábia vagy mások játékszerévé” válnia. A szaúdi külpolitikát a térségben pedig „kalandozásnak” nevezte.

Rijád ezért hazarendelte Berlinbe akkreditált nagykövetét.

Maas kedden elnézést kért elődje kijelentéséért, közölte: „egyértelműbben kellett volna fogalmaznunk kommunikációnkban, (…) hogy elkerüljük az ilyesfajta félreértéseket Németország és a Szaúd-arábiai Királyság között”. Úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hónapokban félreértés árnyékolta be Berlin egyébként erős és stratégiai kapcsolatait Rijáddal, és ezt őszintén bánják.

Dzsubeir üdvözölte Maas mondanivalóját és meghívta Szaúd-Arábiába, hogy megerősítsék a két ország kapcsolatait.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
 • Példátlan cirkusz a parlamentben
  Az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői, valamint függetlenek a parlament szerdai üléskezdése előtt felsorakoztak az elnöki emelvény, valamint az előtte lévő szónoki pulpitus körül, mindkét oldalról elállva a feljárat útját.
 • Újracsomagolt Merkel-korszak
  A CDU-kongresszus személycseréi a folytonosságot garantálják a radikális irányvonallal szemben.
MTI Hírfelhasználó