Svédországnak többségi kormányzásra van szüksége
2018. szeptember 26. 11:22

Flamm László külügyi szakértő szerint Svédországnak stabil, többségi kormányzásra van szüksége a jelenlegi kiszámíthatatlan belpolitika miatt.

A Svédország-szakértő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, ennek ellenére a legtöbb elemzés a kisebbségi kormányzásról szól, és azt tartja valószínűnek.

Hozzátette, a kisebbségi kormányzás a svédeknél nem szokatlan, most viszont arról van szó, mely pártok hajlandóak feladni az elveiket, választási programjukat azért, hogy részt vegyenek egy ilyen kormányzásban.

Az egyik lehetséges forma szerinte az, hogy a konzervatív Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokraták koalícióra lépnek, a Svéd Demokraták pedig kívülről támogatják őket.
A szakértő kitért arra is, a Mérsékelt Párt és a Svéd Szociáldemokrata Párt nagykoalíciójának a jelenlegi miniszterelnök, Stefan Löfven az akadálya, a mérsékelt jobboldali tábor ugyanis úgy gondja, hogy a kormányfő személye vállalhatatlan.

A nagykoalíció létrejöttéhez a szociáldemokrata miniszterelnöknek le kellene mondania, ő viszont ragaszkodik a hatalomhoz - mondta Flamm László.

Kiemelte, ha nem lesz megegyezés, akkor új választást kell kiírni, erre pedig hatvan éve nem volt példa Svédország történetében.

MTI - M1
Címkék:
  • Permanens forradalom
    Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
MTI Hírfelhasználó