Svédországnak többségi kormányzásra van szüksége
2018. szeptember 26. 11:22

Flamm László külügyi szakértő szerint Svédországnak stabil, többségi kormányzásra van szüksége a jelenlegi kiszámíthatatlan belpolitika miatt.

A Svédország-szakértő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, ennek ellenére a legtöbb elemzés a kisebbségi kormányzásról szól, és azt tartja valószínűnek.

Hozzátette, a kisebbségi kormányzás a svédeknél nem szokatlan, most viszont arról van szó, mely pártok hajlandóak feladni az elveiket, választási programjukat azért, hogy részt vegyenek egy ilyen kormányzásban.

Az egyik lehetséges forma szerinte az, hogy a konzervatív Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokraták koalícióra lépnek, a Svéd Demokraták pedig kívülről támogatják őket.
A szakértő kitért arra is, a Mérsékelt Párt és a Svéd Szociáldemokrata Párt nagykoalíciójának a jelenlegi miniszterelnök, Stefan Löfven az akadálya, a mérsékelt jobboldali tábor ugyanis úgy gondja, hogy a kormányfő személye vállalhatatlan.

A nagykoalíció létrejöttéhez a szociáldemokrata miniszterelnöknek le kellene mondania, ő viszont ragaszkodik a hatalomhoz - mondta Flamm László.

Kiemelte, ha nem lesz megegyezés, akkor új választást kell kiírni, erre pedig hatvan éve nem volt példa Svédország történetében.

MTI - M1
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó