Mintegy tízezer migráns távozott önként Görögországból
2018. október 5. 20:40

Görögországból mintegy tízezer migráns tért vissza az idén önként hazájába: csak szeptemberben a görög hatóságok és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) együttműködésével 966 illegális bevándorlót szállítottak vissza származási országába – közölte a görög rendőrség pénteken Athénban.

A visszatérő emberek nagy része albán, iraki és pakisztáni állampolgár. Az IOM a helyi biztonsági szolgálatok védelme melletti visszatérést ajánl a hazatérni vágyó migránsoknak, illetve egy 500-1500 eurós kezdőtőkét életük újjáépítéséhez hazájukban.

A görög égei-tengeri menekülttáborok ennek ellenére reménytelenül túlzsúfoltak. Ezekben összességében mintegy 18 600 menedékkérő várja ügye elbírálását. Az athéni kormány két hete a helyzet javításán fáradozik, így az utóbbi tíz napban több mint 2000 menedékkérőt szállítottak a szárazföldre a parti őrség szerint.

Hozzávetőleg 72 ezer menedékkérő érkezett eddig 2018-ban Európába a Földközi-tengeren keresztül. Az IOM szerint mintegy 1600-an haltak meg a veszélyes tengeri átkelés során.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó