Banglades: halálbüntetéssel sújtanák a drogos bűnözőket
2018. október 11. 00:19

A bangladesi kormány a májusban indított drogellenes hadjárat keretében jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetés kiszabását a kábítószer bűncselekmények elkövetőivel szemben – jelentették hírügynökségek szerdán.

A dakkai kabinet hétfőn hagyta jóvá a törvénytervezetet, amelyet a parlamentnek még el kell fogadnia, az államfőnek pedig ellenjegyeznie hatályba lépéséhez. Elemzők ugyanakkor mindezt újabb lépésnek tartják a kábítószer-kereskedők és fogyasztók ellen kiszabható drákói büntetések irányába egy olyan országban, ahol jogvédők szerint nagyszámban fordulnak elő hatóságok által elkövetett gyilkosságok és önkényes őrizetbe vételek.

Az úgynevezett kábítószer ellenőrzési törvény tervezete legfőképp a metamfetamin terjedésének visszaszorítására összpontosít, s a helyiek által jabának hívott, fiatalok körében népszerű drog tartását és használatát hívatott büntetni.

Mohammad Safiul Alam államminiszter szerint a törvényjavaslat értelmében halállal büntetnék az öt grammot meghaladó jaba előállítását, csempészését, kereskedelmét és használatát.

Mintegy kétszáz ember halt meg, és 25 ezret tartóztattak le a májusban indított drogellenes hadjáratban Bangladesben. A helyi biztonsági szolgálatok szerint az áldozatok lövöldözésekben, vagy kereszttűzbe kerülve vesztették életüket. Jogvédők ugyanakkor azt állítják, hogy a hatóságok célzott gyilkosságokkal próbálták megtörni a kábítószer-kereskedők hálózatait.

A dakkai hatóságok szerint a metamfetamint nem Bangladesben állítják elő, hanem Mianmart vádolja azzal, hogy a határ menti térségekben droglaborokat tart fenn.

MTI
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó