Banglades: halálbüntetéssel sújtanák a drogos bűnözőket
2018. október 11. 00:19

A bangladesi kormány a májusban indított drogellenes hadjárat keretében jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetés kiszabását a kábítószer bűncselekmények elkövetőivel szemben – jelentették hírügynökségek szerdán.

A dakkai kabinet hétfőn hagyta jóvá a törvénytervezetet, amelyet a parlamentnek még el kell fogadnia, az államfőnek pedig ellenjegyeznie hatályba lépéséhez. Elemzők ugyanakkor mindezt újabb lépésnek tartják a kábítószer-kereskedők és fogyasztók ellen kiszabható drákói büntetések irányába egy olyan országban, ahol jogvédők szerint nagyszámban fordulnak elő hatóságok által elkövetett gyilkosságok és önkényes őrizetbe vételek.

Az úgynevezett kábítószer ellenőrzési törvény tervezete legfőképp a metamfetamin terjedésének visszaszorítására összpontosít, s a helyiek által jabának hívott, fiatalok körében népszerű drog tartását és használatát hívatott büntetni.

Mohammad Safiul Alam államminiszter szerint a törvényjavaslat értelmében halállal büntetnék az öt grammot meghaladó jaba előállítását, csempészését, kereskedelmét és használatát.

Mintegy kétszáz ember halt meg, és 25 ezret tartóztattak le a májusban indított drogellenes hadjáratban Bangladesben. A helyi biztonsági szolgálatok szerint az áldozatok lövöldözésekben, vagy kereszttűzbe kerülve vesztették életüket. Jogvédők ugyanakkor azt állítják, hogy a hatóságok célzott gyilkosságokkal próbálták megtörni a kábítószer-kereskedők hálózatait.

A dakkai hatóságok szerint a metamfetamint nem Bangladesben állítják elő, hanem Mianmart vádolja azzal, hogy a határ menti térségekben droglaborokat tart fenn.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó