Kényszerleszállást hajtott végre a Szojuz MSZ–10
2018. október 11. 13:04

A hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre szerdán a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről felbocsátott orosz Szojuz MSZ–10 űrhajó fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal.

Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányító központtal. Jól vannak, már amennyire egy ilyen esetet követően lehet.

Nincs szükségük azonnali orvosi segítségre, keresésükre négy helikopter indult mentőcsapattal a fedélzetén – jelentette a Reuters, illetve a RIA Novosztyi orosz hírügynökség, amely úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

Katonai deszantosok érkeztek a helyszínre

Katonai deszantosok érkeztek arra a helyszínre, ahol a hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre csütörtökön az orosz Szojuz MSZ–10 űrhajó, fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal. A hadsereg deszantosai egy An–26-os típusú katonai repülőgépről ereszkedtek le ejtőernyővel. A Bajkonurból felbocsátott űrhajó visszatérő kapszulája a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól 25 kilométerre landolt, benne a két űrhajóssal, az amerikai Nick Hague-gel és az orosz Alekszej Ovicskinnel.

Kiemelték az űrhajósokat a kabinból 

Kiemelték a kényszerleszállást végrehajtott Szojuz űrhajó visszatérő kabinjából Nick Hague amerikai és Alekszej Ovicskin orosz űrhajóst a segítségükre érkezett mentőcsapat tagjai – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség egy tisztségviselője csütörtökön, nem sokkal dél előtt. Az orosz űrhajónak a hordozórakéta meghibásodása miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania röviddel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után. „A kozmonauták élnek (…) kiemelték őket, és jelenleg Dzsezkazganba tartanak velük” – közölte újságírókkal az űrügynökség munkatársa.

Dzsezkazgan, amelynek közelében földet értek, a Bajkonurhoz legközelebb lévő kazahsztáni város, amely mintegy 450 kilométerre észak-keletre fekszik az űrrepülőtértől.

Nick Hague, amerikai űrhajós egy kisgyerektől búcsúzik a Szojuz MSz-10-es űrhajó startja előtt a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontban 2018. október 11-én (Fotó: MTI/EPApool/Kirill Kudrjavcev)

Nick Hague amerikai űrhajós a Szojuz MSz-10-es űrhajó startja előtt a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontban, 2018. október 11-én (Fotó: MTI/EPApool/Kirill Kudrjavcev)

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
 • A kutatás és az innováció kiemelt érték
  Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
 • Brüsszel kifogásolja a magyar kampányt
  Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait kedden az Európai Bizottság.
MTI Hírfelhasználó