Politikai fogoly lett a két székelyföldi magyar
2018. október 11. 21:16

Politikai fogolynak tartja a terrorizmus vádjával bebörtönzött Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt az Erdélyi Magyar Néppárt. Tüntetni is akartak mellettük a börtönüknél, de ezt megtiltották a román hatóságok. Bajkai István, fideszes parlamenti képviselő Kolozsváron azt mondta, a kormány megbízásából megteszik az ügyben a szükséges jogi lépéseket.

2015 decemberében többször is tüntettek Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön a terrorizmus vádjával őrizetbe vett Beke István szabadon engedését követelve. A román nemzeti ünnep előtti napon, november 30-án vették őt őrizetbe, és a nála talált petárdák miatt azzal vádolták meg, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani.

Nem sokkal később Szőcs Zoltánt tartóztatták le ugyanebben az ügyben. A két férfit idén július elején, az elsőfokú, felmentő ítéletet megváltoztatva, jogerősen öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság.

Csíkszeredán, az előtt a büntetés-végrehajtási intézet előtt akart gyertyás tüntetést szervezni az Erdélyi Magyar Néppárt, ahol fogva tartják a székely fiatalokat. Szerették volna felhívni a román és a magyar társadalom figyelmét, hogy már száz napja megalapozatlanul hozott ítélet miatt ül börtönben Beke István és Szőcs Zoltán. Ezt azonban a helyi hatóságok megtiltották.

A csíkszeredai rendőrség és csendőrség azt mondta a tüntetés szervezőinek, hogy a felvonulást terrorista akció támogatásának minősíthetik.

„Az ítélet megalapozatlan és hemzseg a hibáktól” – ezt mondta Bajkai István, a Parlament Törvényalkotási Bizottságának fideszes alelnöke, aki Lomniczi Zoltánnal az Emberi Méltóság Tanácsának elnökével közösen vizsgálta át az ügyet. Kolozsváron tartott sajtótájékoztatójukon azt mondták, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán politikai fogolynak minősül, mert nincs arra bizonyíték, hogy terrorcselekedetre készültek volna.

A magyar kormány megbízottjai azt mondták, továbbra is kiállnak a hamis vádakkal elítélt székely fiatalok mellett és a további egyeztetések után megteszik a szükséges lépéseket.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • A kormány küldetése, hogy mindent megtegyen a magyar nemzet fennmaradásáért
  A magyar kormány küldetése, hogy minden támogatást megadjon a nők anyává válásához, hiszen az anyaság a nőiesség része és az Isten alkotta természet rendje. Aki szerint mindez probléma, az beteg - mondta Semjén Zsolt.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
MTI Hírfelhasználó