Új feladatkörrel bízták meg Judith Sargentinit
2018. október 12. 01:00

Judith Sargentinire bízta az Európai Parlament az elutasított menedékkérők kitoloncolásának ügyét. Évek óta mindenki elismeri, hogy a tagállamok képtelenek visszaküldeni hazájukba a menedékre nem jogosult, vagyis nyilvánvalóan gazdasági bevándorlókat. A holland liberális képviselő a Magyarországgal kapcsolatos jelentése után senkinek nem okozott meglepetést azzal, hogy nem tartja gondnak a kitoloncolások alacsony számát, inkább a menedékkérők jogait védené, és a legális bevándorlást erősítené.

Az EU adatai szerint az elutasított menedékkérők alig több mint egyharmada hagyja el önként Európát, a hivatalosan is gazdasági bevándorlónak, vagy védelemre nem jogosultnak minősülők mindössze 36 százalékát tudják visszaküldeni a származási országukba.

Visszatérési irányelv módosítása

Ezen az arányon változtatna az Európai Bizottság az úgynevezett visszatérési irányelv módosításával. A témával az Európai Parlament azt a Judith Sargentinit bízta meg, aki a Magyarországról szóló jelentéséhez szinte kizárólag a magyar kormánnyal kritikus, valamint bevándorláspárti szervezetek véleményét kérte ki.

Nem meglepő, hogy új feladatkörében is igyekezett hangsúlyozni a LIBE-bizottság előtt, hogy szerinte a kiutasítottaknak még a jelenleginél is több védelem járna, és elengedőnek tartja az önkéntes visszatérést, amit legfeljebb újabb migránsok befogadásával ösztönözne.

Humanitárius vízum járna a bevándorlóknak

Ugyanebben a bizottságban merült fel, hogy az Európai Uniónak is legyen joga humanitárius vízumot kiadni az ide tartóknak – ez lehetővé tenné, hogy a menedékkérők a tagállamok unión kívüli külképviseletein adják be kérelmüket, és aztán már legálisan lépjenek az EU területére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-en arról beszélt, az ilyen javaslatok csak újabb bátorítást adnak a migránsoknak arra, hogy elinduljanak.

A legális migráció a cél

A Fidesz szerint Brüsszel a migránsok szervezett beutaztatását akarja bevezetni, hogy ezáltal is kikerüljék a határellenőrzést. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta, az uniós humanitárius vízum csak arról szól, hogy Brüsszel hogyan tudna minél több bevándorlót minél gyorsabban behozni az unióba.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért is felelős tagja szerdán arról beszélt a LIBE-bizottságban, hogy az unió vezetése továbbra is a céljának tekinti a legális migráció bővítését. A brüsszeli funkcionárius szerint így csökkenteni lehetne az illegális migrációt, védelmet kínálni a rászorulóknak, a gazdasági bevándorlóknak pedig törvényes lehetőséget nyújtani a munkavállalásra.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó