„Gondolatbűnök” - törölné a 888.hu oldalát a Facebook
2018. október 12. 16:44

Telefonon zsarolta meg a Facebook a 888.hu-t – számolt be róla az M1 Híradója. A közösségi oldal szerint a hírportál egy hét alatt nyolc, úgynevezett „gondolatbűnt” követett el. Azt mondták: a következő ilyennél az egész oldalt törölni fogják. Nem ez az első eset, hogy politikai alapon cenzúráz a Facebook: korábban az M1 több olyan videóját is törölték, amelyekben az érintettek arról beszéltek, milyen problémákat okoz a bevándorlás.

„Törléssel fenyegeti a 888.hu-t a Facebook” – közölte a portál szerkesztősége. Azt írják: telefonon kereste meg őket a közösségi oldal egyik képviselője, aki megfenyegette a portált, mert állításuk szerint egy hét alatt nyolc úgynevezett „gondolatbűnt” követtek el. Azt mondták nekik: még egy ilyen, és törlik az oldalt. A portál szerint valójában bosszúról van szó, amiért nyíltan megkérdezték az embereket, hogy milyen Európát képzelnek el.

Egy hete egy fotómontázst posztolt a 888.hu a közösségi oldalán, amelyen fotó egyik részén a fekete férfiakat ölelgető francia elnök, alatta pedig az unokáját kezében tartó magyar miniszterelnök volt látható. A portál szerkesztői a kép fölé annyit írtak: „Tessék választani!” A bejegyzést törölte a Facebook, a képet közzétevő újságírónak pedig a bejegyzés miatt korlátozták a tevékenységét.

A képeket posztoló újságíró a történtek után az M1-nek azt mondta: az eset azért is felháborító, mert ezek a képek korábban számtalan helyen nyilvánosan is megjelentek. A 888.hu főszerkesztője pedig arról beszélt, nem tudni, mi alapján törölték a bejegyzést, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a Facebook éppen egy olyan poszt miatt szabott ki büntetést, amely a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők közötti választást szorgalmazza.

Így moderálnak ők

A Facebook, a Twitter és a Google is az úgynevezett viselkedési kódexre hivatkozva távolítja el a problémásnak ítélt bejegyzéseket oldalaikról. Gyakran még azelőtt, hogy azokat bárki jelentené. A tartalmak szűrését algoritmusok végzik, az egyes bejegyzések cenzúrázásáról azonban a különböző országokban dolgozó moderátorcsapatok szerkesztői döntenek.

A legnagyobb közösségi oldal korábban a közmédia több, a migrációs válság kapcsán készült exkluzív interjúját is törölte. Például azt, amelyikben egy svéd nő arról beszélt, hogy a svéd városokban a rengeteg bevándorló miatt tarthatatlan állapotok uralkodnak. Egy olyan videót is eltávolítottak, amelyben egy német család azt fontolgatja, hogy Magyarországra költözik a bevándorlás okozta megromlott közbiztonság miatt. Az oldal minden esetben azt írta, hogy a tartalom nem egyezett a közösségi szabályokkal.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó