A felsőház új összetételéről döntenek a cseh választók
2018. október 12. 16:51

A cseh parlamenti felsőház új összetételéről döntenek a hét végén a választók.

A részleges szenátusi választás pénteki és szombati 2. fordulójában a 81 tagú testület 25 mandátuma a tét. Két mandátum sorsa már a múlt heti első fordulóban eldőlt. Mindkét helyet az ellenzék szerezte meg, s már most biztos, hogy kormánykoalíciónak (ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt-CSSD) továbbra sem lesz többsége a felsőházban.

A hatályos szabályok szerint Csehországban a szenátori mandátum hatéves és minden két évben megújul a szenátus egyharmada, azaz 27 mandátum. Míg az első körben a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni, addig a második körben a továbbjutott két jelölt között az egyszerű többség dönt.

Az első forduló eredménye alapján világos, hogy a CSSD nem őrzi meg a legerősebb frakció pozícióját, ami egyben nagy valószínűséggel a felsőházi elnöki bársonyszék elveszítését is jelenti.

A második fordulóban a kormányzó ANO mozgalomnak 10, a CSSD-nek 5, míg a legerősebb ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 11 jelöltje van még versenyben. Az erőviszonyokba jelentős módon beleszólnak a kisebb pártok, szövetségek jelöltjeinek az eredményei is.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. Az eredmény kihirdetését a kora esti órákra ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.

A választásra jogosultak száma a mostani részleges szenátusi választáson mintegy 2,55 millió. Az első körben 40 százalék felett volt a választási részvétel, most a sajtó szerint 20-25 százalékos részvételre lehet számítani.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó