A felsőház új összetételéről döntenek a cseh választók
2018. október 12. 16:51

A cseh parlamenti felsőház új összetételéről döntenek a hét végén a választók.

A részleges szenátusi választás pénteki és szombati 2. fordulójában a 81 tagú testület 25 mandátuma a tét. Két mandátum sorsa már a múlt heti első fordulóban eldőlt. Mindkét helyet az ellenzék szerezte meg, s már most biztos, hogy kormánykoalíciónak (ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt-CSSD) továbbra sem lesz többsége a felsőházban.

A hatályos szabályok szerint Csehországban a szenátori mandátum hatéves és minden két évben megújul a szenátus egyharmada, azaz 27 mandátum. Míg az első körben a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni, addig a második körben a továbbjutott két jelölt között az egyszerű többség dönt.

Az első forduló eredménye alapján világos, hogy a CSSD nem őrzi meg a legerősebb frakció pozícióját, ami egyben nagy valószínűséggel a felsőházi elnöki bársonyszék elveszítését is jelenti.

A második fordulóban a kormányzó ANO mozgalomnak 10, a CSSD-nek 5, míg a legerősebb ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 11 jelöltje van még versenyben. Az erőviszonyokba jelentős módon beleszólnak a kisebb pártok, szövetségek jelöltjeinek az eredményei is.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. Az eredmény kihirdetését a kora esti órákra ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.

A választásra jogosultak száma a mostani részleges szenátusi választáson mintegy 2,55 millió. Az első körben 40 százalék felett volt a választási részvétel, most a sajtó szerint 20-25 százalékos részvételre lehet számítani.

MTI
Címkék:
  • Soros legyőzte Budapestet
    Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
MTI Hírfelhasználó