Folytatódik Angela Merkel hatalmának lassú eróziója
2018. október 15. 11:42

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tulajdonképpen saját korábbi sikereinek az áldozatává is vált a vasárnapi tartományi választásokon. A többi között ezzel indokolta az MTI-nek a kisebbik német keresztény párt több mint 10 százalékos visszaesését Kiss J. László Németország-szakértő, aki szerint a választások országos hatásaként folytatódik a nagykoalíciót irányító Angela Merkel kancellár hatalmának lassú eróziója.

Specifikus bajor okokat említett a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a CSU választási veresége kapcsán. Emlékeztetett arra, hogy Bajorország rendkívül sikeres, és paradox módon a sikerek hozzájárultak a mostani kudarchoz. A bajor munkaerőpiaci adatok irigylésre méltóak, a munkanélküliség rendkívül alacsony. Ezeket a gazdasági eredményeket azonban nem sikerült a kampány középpontjába állítani. Azáltal, hogy Bajorországnak a CSU-val ilyen jól megy, megnövekedett a tartomány vonzereje. És ebben a vonatkozásban nemcsak a nemzetközi migrációról van szó, hanem a belső migrációról is.

1990 óta mintegy másfél millió ember vándorolt be Bajorországba a többi tartományból. Ennek következményeként - és ezzel hosszú távon is szembe kell nézni -, lényegében megváltozott az a tradicionális homogén bajor társadalom, amelyben a vallási felekezeti tényező is nagy szerepet játszott. Bajorország lakossága sokkal modernebb, jóval szekularizáltabb lett , sokkal inkább "össznémet módon" gondolkozik, mint a tulajdonképpeni "őshonos" bajor lakosság. A tartományba újonnan érkezettek sem a hagyományos bajor társadalommal, sem a CSU korább, több évtizedes vezetésével nem tudnak kellően azonosulni.

A bajor választási kampányban a migráció kérdése közvetlenül nem állt a középpontban. A szakértő szerint ugyanakkor a CSU hitelességére a kampányban hatással volt, hogy a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt megjelenésével először igyekezett erőteljesen jobbra húzni, főként azzal a céllal, hogy az AfD-re szavazókat vissza tudja szerezni. Ettől azonban később visszalépett és visszatért az általa képviselt korábbi hagyományos jobbközép vonalra.

A bajor tartományi választások igazi győztesének a szakértő a Zöldeket nevezte. Ennek legfőbb okaként említette, hogy ők még nem voltak hatalmon a tartományban, továbbá, hogy a elsősorban a klímapolitikai célok, valamint a dízel-botrány miatt a környezetvédelmi kérdések felértékelődtek.

A legvalószínűbbnek azt nevezte, hogy a választások nyomán Bajorországban a CSU és a belőle korábban kivált, ugyancsak konzervatív Szabad Választók párta alakít koalíciós kormányt.

Ami a vasárnapi választások össznémet hatását illeti, a szakértő kulcsfontosságúnak nevezte a két hét múlva tartandó hesseni választásokat. Emlékeztetett arra, a tartomány kereszténydemokrata vezetője, Volker Bouffier már panaszkodott amiatt, hogy az országos politika, a nagykoalíció problémái kezdik kiszorítani a helyi ügyeket, amelyek pedig "jól állnak", a tartományt irányító, a CDU-ból és a Zöldekből álló koalíció jól működik.

Amennyiben viszont Hessenben is folytatódna a bajorországi "trend" és a szavazás a helyi CDU visszaesésével járna, az tovább destabilizálhatja mind az országos nagykoalíció, mind Angela Merkel kancellár jövőjét. Ennek kapcsán a szakértő utalt arra is, hogy a szociáldemokraták 2019-ben rendkívüli kongresszust tartanak, és a tagság szavazni fog a nagykoalíció folytatásáról. A pártban pedig egyre erőteljesebbek azok a hangok, amelyek szerint a nagykoalícióban maradás az SPD végét jelentené.

Kiss J. László utalt arra is, hogy a kereszténydemokrata CDU-ban tulajdonképpen már az Angela Merkel utáni korszakra való átmenetet készítik elő. Emlékeztetett a közelmúltban történt frakcióelnök-választásra, amelyen a kancellár bizalmasa 13 év után vereséget szenvedett. A CDU decemberi elnökválasztási kongresszusán a pártot vezető kancellárnak már két-három kihívója van. A szakértő szerint a konzervatívok nem akarják, hogy hirtelen, drámai módon történjenek a dolgok, hanem fokozatosan készítik elő az utódlást.

Ha ugyanakkor Hessenben a CDU pozíciója - elsősorban az országos politikai tényezők miatt - megrendül, és a pártot komoly veszteség éri, akkor kiderül az, hogy Merkellel nem lehet nyerni, a decemberi kongresszuson pedig növekedhet ellenfeleinek a száma. Nem kizárt, hogy ebben az esetben igyekezne majd "elnyújtani" a váltást, a kancellári tisztség ellátását ki akarná húzni a választási ciklus végéig és - önmagának ellentmondva - lemondana a pártelnöki tisztségről.

Ugyanakkor ott van még az SPD 2019-es kongresszusa, amely döntést hozhat a nagykoalíció felmondásáról. Akkor pedig új választásokra lesz szükség. És aligha Angela Merkellel, akivel már nem lehetne nyerni - vélekedett a szakértő.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó