Bild: az SPD-re már ellenzékben sincs igazán szükség
2018. október 15. 12:43

A kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) és a helyben ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vereségeként értékelték a vezető német lapok hétfőn a bajorországi törvényhozási választás eredményét. A kommentárok szerint a vasárnapi helyi választásnak súlyos következményei lehetnek szövetségi szinten, akár a CSU, az SPD és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös szövetségi kormányát is megingathatja.

A legnagyobb példányszámú német országos lap, a Bild szerint az eredmény "kőkemény" csapás a CSU-nak, és megmutatja, hogy "megbukott a stratégiája, ha egyáltalán volt neki", mert "egyenlő arányban veszített szavazókat középen és a jobbszélen", a Zöldek, illetve a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) javára.

Azonban a CSU továbbra is kormányozhat Bajorországban, és veszteségei kisebbek a vártnál. Az SPD-re viszont "már ellenzékben sincs igazán szükség" Bajorországban - tette hozzá a Bild, kiemelve, hogy "a Zöldek az új vörösök", a baloldali irányultságú ökopárt vette át a szociáldemokraták szerepét.

A lap szerint a helyi, tartományi választás azt is megmutatja, hogy a szövetségi szinten tavasszal alakított nagykoalíció - a CDU/CSU pártszövetség és az SPD közös kormánya - a szociáldemokraták "sírja" lett. Ezért "nyugtalan idők" következhetnek az SPD vezetésében.

A bajorországi választás révén "az SPD mint néppárt megszűnt létezni", ami figyelmeztetés a másik néppártnak, a CDU-nak is - írták.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szerint az abszolút többség elveszítését jelentő eredmény súlyos vereség a CSU-nak, és a második világháború utáni német történelem egy fejezetének vége.

A legfőbb ok a menekültválság és a CSU reakciója a válságra. A párt elnöke, Horst Seehofer "nem kevésbé megosztó, mint Merkel", az AfD előretörésének megakadályozását célzó tevékenysége "elidegenítette" és a Zöldekhez, illetve a Szabad Választókhoz (Freie Wähler) taszította a politikáján felháborodó egykori CSU-s szavazókat, és az AfD-hez terelte mindazokat, akik "csalódottak, amiért a kemény szavakat és követeléseket nem követték még keményebb tettek" - írta a FAZ.

Az SPD-vel kapcsolatban hozzátették: "lehangoló" eredményük azt mutatja, hogy a szövetségi kormány tagjainak valamennyi tartományban, "mindenütt meg kell fizetniük azokért a kompromisszumokért, amelyeket népszerűtlen koalíciójuk fenntartása megkövetel".

Was bedeutet die Watschn-Wahl für die Kanzlerin?

Foto: Markus Schreiber / AP Photo / dpa

A konzervatív Die Welt kiemelte, hogy a CSU választási eredményének "bomlasztó" hatása van az egész német pártrendszerre nézve. A CSU és a testvérpárt, a CDU viszonya a menekültpolitika körüli viszályok miatt "mérgező kapcsolat" lett, az pedig, hogy az SPD nem tudott profitálni konfliktusukból, jelzi, hogy "a bajorországi eredmény a berlini nagykoalíció elleni szavazás" volt.

A liberális Süddeutsche Zeitung szerint a CSU "történelmi vereséget szenvedett". A párt vezetői úgy gondolták, hogy az Angela Merkel elleni "támadásokkal és a durva retorikával" kifogják a szelet az AfD vitorlájából, de ez a stratégia már a tavalyi szövetségi választáson megbukott, most pedig még "liberális törzsszavazókat" is elveszítettek.

Ezért is "megrázó" az SPD szereplése - tették hozzá, kiemelve, hogy a szociáldemokraták jelentéktelenné váltak, "marginalizálódtak" Bajorországban - írta a müncheni lap.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó