Bild: az SPD-re már ellenzékben sincs igazán szükség
2018. október 15. 12:43

A kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) és a helyben ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vereségeként értékelték a vezető német lapok hétfőn a bajorországi törvényhozási választás eredményét. A kommentárok szerint a vasárnapi helyi választásnak súlyos következményei lehetnek szövetségi szinten, akár a CSU, az SPD és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös szövetségi kormányát is megingathatja.

A legnagyobb példányszámú német országos lap, a Bild szerint az eredmény "kőkemény" csapás a CSU-nak, és megmutatja, hogy "megbukott a stratégiája, ha egyáltalán volt neki", mert "egyenlő arányban veszített szavazókat középen és a jobbszélen", a Zöldek, illetve a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) javára.

Azonban a CSU továbbra is kormányozhat Bajorországban, és veszteségei kisebbek a vártnál. Az SPD-re viszont "már ellenzékben sincs igazán szükség" Bajorországban - tette hozzá a Bild, kiemelve, hogy "a Zöldek az új vörösök", a baloldali irányultságú ökopárt vette át a szociáldemokraták szerepét.

A lap szerint a helyi, tartományi választás azt is megmutatja, hogy a szövetségi szinten tavasszal alakított nagykoalíció - a CDU/CSU pártszövetség és az SPD közös kormánya - a szociáldemokraták "sírja" lett. Ezért "nyugtalan idők" következhetnek az SPD vezetésében.

A bajorországi választás révén "az SPD mint néppárt megszűnt létezni", ami figyelmeztetés a másik néppártnak, a CDU-nak is - írták.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szerint az abszolút többség elveszítését jelentő eredmény súlyos vereség a CSU-nak, és a második világháború utáni német történelem egy fejezetének vége.

A legfőbb ok a menekültválság és a CSU reakciója a válságra. A párt elnöke, Horst Seehofer "nem kevésbé megosztó, mint Merkel", az AfD előretörésének megakadályozását célzó tevékenysége "elidegenítette" és a Zöldekhez, illetve a Szabad Választókhoz (Freie Wähler) taszította a politikáján felháborodó egykori CSU-s szavazókat, és az AfD-hez terelte mindazokat, akik "csalódottak, amiért a kemény szavakat és követeléseket nem követték még keményebb tettek" - írta a FAZ.

Az SPD-vel kapcsolatban hozzátették: "lehangoló" eredményük azt mutatja, hogy a szövetségi kormány tagjainak valamennyi tartományban, "mindenütt meg kell fizetniük azokért a kompromisszumokért, amelyeket népszerűtlen koalíciójuk fenntartása megkövetel".

Was bedeutet die Watschn-Wahl für die Kanzlerin?

Foto: Markus Schreiber / AP Photo / dpa

A konzervatív Die Welt kiemelte, hogy a CSU választási eredményének "bomlasztó" hatása van az egész német pártrendszerre nézve. A CSU és a testvérpárt, a CDU viszonya a menekültpolitika körüli viszályok miatt "mérgező kapcsolat" lett, az pedig, hogy az SPD nem tudott profitálni konfliktusukból, jelzi, hogy "a bajorországi eredmény a berlini nagykoalíció elleni szavazás" volt.

A liberális Süddeutsche Zeitung szerint a CSU "történelmi vereséget szenvedett". A párt vezetői úgy gondolták, hogy az Angela Merkel elleni "támadásokkal és a durva retorikával" kifogják a szelet az AfD vitorlájából, de ez a stratégia már a tavalyi szövetségi választáson megbukott, most pedig még "liberális törzsszavazókat" is elveszítettek.

Ezért is "megrázó" az SPD szereplése - tették hozzá, kiemelve, hogy a szociáldemokraták jelentéktelenné váltak, "marginalizálódtak" Bajorországban - írta a müncheni lap.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Az európai őshonos kisebbségek kirekesztése
  A migrációs válság eszkalálódása időszakában megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a fejlett Nyugat az illegális bevándorlók emberi jogait őshonos kisebbségi polgárainak jogainál többre tartja, sőt még a saját keresztény-nemzeti és európai identitását is hajlamos feledni és feladni.
 • Német tankok magyar földön
  Egy ismeretlen nevű, katolikus családból származó magyar kislány naplója, aki egy gyermek egyszerű szemével jegyezte fel gondolatait március 21-én: „Szegény Horthy­val elbánt Hitler alaposan. Elfoglalták az országot. Szerintem ez rettenetes pimaszság."
 • Marxista bumeráng
  Az európai politika nagy nemzedékének képviselői közül Javier Solana volt NATO-főtitkár, Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök és az Európai Bizottság egykori néppárti elnöke, José Manuel Barroso egyaránt maoistaként kezdte fiatal korában. Az eurokrata elitet tökéletesen megtestesítő Jean-Claude Juncker avatta fel Marx születésének 200. évfordulóján a Kínától kapott hatalmas Marx-szobrot Trierben, a francia–német határ közelében.
MTI Hírfelhasználó