Szíria: tarthatatlanná válhat az idlíbi helyzet
2018. október 15. 13:35

Tarthatatlanná válhat az észak-szíriai idlíbi helyzet, ha az ott lévő dzsihadisták nem tartják be a demilitarizált zónával kapcsolatos orosz-török megállapodást – mondta hétfői nyilatkozatában Valíd Moallem szíriai külügyminiszter egy Damaszkuszban tartott sajtótájékoztatón. „Nem hagyhatjuk szó nélkül, ha az an-Nuszra nem hajlandó együttműködni” – tette hozzá Moallem a sajtótájékoztatón, amelyen iraki kollégája, Ibrahím al-Dzsafarí is részt vett, az észak-szíriai tartományban aktív, kormányellenes dzsihadistákra utalva. A szeptember 17-én született orosz-török megállapodás egy 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan hétfőig a lázadóknak ki kellett volna vonulnia. A megállapodás előírja továbbá a nehézfegyverek eltávolítását is. „Most orosz barátainkon a sor, hogy eldöntsék, tiszteletben tartották-e a megállapodást vagy sem” – mondta a szíriai külügyminiszter, és hozzátette, hogy Törökországnak is vannak eszközei a megállapodás betartásának garantálására.

Hangsúlyozta azt is, hogy Damaszkusz továbbra is elvárja, hogy Idlíb visszatérjen a fennhatósága alá. „Jobb lenne, ha ez békés úton történne, de ha nem sikerül, vannak más eszközök is” – mondta ezzel kapcsolatban. Vasárnap közzétett nyilatkozatában az Idlíb nagy részét ellenőrző dzsihadista ernyőszervezet, a Hajat Tahrír as-Sám, amely az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai szárnyából, az an-Nuszra Frontból létrehozott Dzsabhat Fatah es-Sám vezetése alatt áll, azt mondta, folytatni akarja a harcot és nem adja át a fegyvereit.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó