Szíria: tarthatatlanná válhat az idlíbi helyzet
2018. október 15. 13:35

Tarthatatlanná válhat az észak-szíriai idlíbi helyzet, ha az ott lévő dzsihadisták nem tartják be a demilitarizált zónával kapcsolatos orosz-török megállapodást – mondta hétfői nyilatkozatában Valíd Moallem szíriai külügyminiszter egy Damaszkuszban tartott sajtótájékoztatón. „Nem hagyhatjuk szó nélkül, ha az an-Nuszra nem hajlandó együttműködni” – tette hozzá Moallem a sajtótájékoztatón, amelyen iraki kollégája, Ibrahím al-Dzsafarí is részt vett, az észak-szíriai tartományban aktív, kormányellenes dzsihadistákra utalva. A szeptember 17-én született orosz-török megállapodás egy 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan hétfőig a lázadóknak ki kellett volna vonulnia. A megállapodás előírja továbbá a nehézfegyverek eltávolítását is. „Most orosz barátainkon a sor, hogy eldöntsék, tiszteletben tartották-e a megállapodást vagy sem” – mondta a szíriai külügyminiszter, és hozzátette, hogy Törökországnak is vannak eszközei a megállapodás betartásának garantálására.

Hangsúlyozta azt is, hogy Damaszkusz továbbra is elvárja, hogy Idlíb visszatérjen a fennhatósága alá. „Jobb lenne, ha ez békés úton történne, de ha nem sikerül, vannak más eszközök is” – mondta ezzel kapcsolatban. Vasárnap közzétett nyilatkozatában az Idlíb nagy részét ellenőrző dzsihadista ernyőszervezet, a Hajat Tahrír as-Sám, amely az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai szárnyából, az an-Nuszra Frontból létrehozott Dzsabhat Fatah es-Sám vezetése alatt áll, azt mondta, folytatni akarja a harcot és nem adja át a fegyvereit.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó