Migrációban közös platformon Prága és Varsó
2018. október 15. 16:55

Csehország és Lengyelország egyetért a bevándorlást érintő és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fő napirendjén szereplő kérdéseket illetően - közölte újságírókkal hétfőn a Varsóba látogató Andrej Babis cseh kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával közösen. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és kétségét fejezte ki az Európai Bizottság (EB javaslatával kapcsolatosan az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan.

„Álláspontjaink nagyon közel állnak egymáshoz” – mondta Morawiecki. „Egyértelmű álláspontunk szerint a határvédelem a mi dolgunk. Szóba sem jöhet, hogy bevándorlók befogadására kényszerítsenek minket” – tette hozzá. „Segítséget kell nyújtani a menekülteknek származási országukban. A külső határokat meg kell erősíteni. Megvédtük ezt az álláspontot (a júniusi uniós csúcstalálkozón), és biztosan nem fogjuk feladni ezt az álláspontot” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Morawiecki egyetértett Babis véleményével, miszerint nem indokolt a Frontex erőforrásainak és hatásköreinek jelentős kibővítése. Elmondása szerint attól tartanak, hogy ez a strukturális és regionális uniós alapok csökkenését eredményezné. A lengyel kormányfő beszélt a szerdai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatosan is. Az uniós tagországok vezetői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának egyik központi témája az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételrendszere lesz.

Morawiecki ezzel kapcsolatosan azt mondta: Lengyelország próbál az „arany középúton” maradni a brit kilépést illetően, ami – mint fogalmazott – azt jelenti, hogy sem a megállapodás nélküli Brexit, sem az nem jöhet szóba, hogy nagy engedményeket nyújtsanak Nagy-Britanniának.

Varsó ugyanazokat a jogokat fogja biztosítani a Lengyelországban élő brit állampolgároknak, mint eddig, miután Theresa May brit miniszterelnök erre ígéretet tett a Nagy-Britanniában élő lengyelekkel kapcsolatosan is – mondta a lengyel kormányfő.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó