Migrációban közös platformon Prága és Varsó
2018. október 15. 16:55

Csehország és Lengyelország egyetért a bevándorlást érintő és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fő napirendjén szereplő kérdéseket illetően - közölte újságírókkal hétfőn a Varsóba látogató Andrej Babis cseh kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával közösen. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és kétségét fejezte ki az Európai Bizottság (EB javaslatával kapcsolatosan az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan.

„Álláspontjaink nagyon közel állnak egymáshoz” – mondta Morawiecki. „Egyértelmű álláspontunk szerint a határvédelem a mi dolgunk. Szóba sem jöhet, hogy bevándorlók befogadására kényszerítsenek minket” – tette hozzá. „Segítséget kell nyújtani a menekülteknek származási országukban. A külső határokat meg kell erősíteni. Megvédtük ezt az álláspontot (a júniusi uniós csúcstalálkozón), és biztosan nem fogjuk feladni ezt az álláspontot” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Morawiecki egyetértett Babis véleményével, miszerint nem indokolt a Frontex erőforrásainak és hatásköreinek jelentős kibővítése. Elmondása szerint attól tartanak, hogy ez a strukturális és regionális uniós alapok csökkenését eredményezné. A lengyel kormányfő beszélt a szerdai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatosan is. Az uniós tagországok vezetői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának egyik központi témája az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételrendszere lesz.

Morawiecki ezzel kapcsolatosan azt mondta: Lengyelország próbál az „arany középúton” maradni a brit kilépést illetően, ami – mint fogalmazott – azt jelenti, hogy sem a megállapodás nélküli Brexit, sem az nem jöhet szóba, hogy nagy engedményeket nyújtsanak Nagy-Britanniának.

Varsó ugyanazokat a jogokat fogja biztosítani a Lengyelországban élő brit állampolgároknak, mint eddig, miután Theresa May brit miniszterelnök erre ígéretet tett a Nagy-Britanniában élő lengyelekkel kapcsolatosan is – mondta a lengyel kormányfő.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó