Angela Merkelre is árnyékot vetnek a bajor eredmények
2018. október 16. 14:09

A bajor voksolás után koalícióra kényszerülő CSU a Szabad Választók elnevezésű polgári párttal készül együttműködni. Angela Merkel kedden a bizalomvesztéssel magyarázta a keresztényszocialisták gyenge választási eredményét, miközben politikai elemzők szerint folytatódik a német kancellár hatalmának lassú eróziója. Az SPD elnökhelyettese szerint nagy változások nélkül a berlini nagykoalíció sem lesz tartós.

Keddi bejelentésük szerint a Szabad Választók (FW) elnevezésű tömörüléssel képzelik el a leendő bajor koalíciót a vasárnap 37 százalékot szerzett Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői, Horst Seehofer pártelnök és Markus Söder tartományi miniszterelnök. A CSU holnap kezd egyeztetéseket a hatpárti müncheni tartományi gyűlésbe bejutott többi alakulattal, kivéve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű bevándorlásellenes pártot, amelyet a német politikában koalícióképtelennek tartanak.

Söder megfogalmazása szerint az FW-éhez áll a legközelebb az álláspontjuk, de ez csak akkor igaz, ha az AfD-t nem számítjuk. A pártprogramokat 38 különböző kampánypontban egybevető Wahl-O-Mat alkalmazás szerint a CSU és az AfD programja 58, míg a CSU és az FW-é 47 százalékban esik egybe. A Szabad Választók ideológiailag nehezen besorolható, a helyi sajátosságokat hangsúlyozó polgári konzervatív-liberális párt, amely most 11,6 százalékot szerzett.

A másik lehetséges kétpárti koalí­ció a CSU, illetve az FW-hez hasonlóan partnernek ajánlkozó Zöldek között alakulhatna meg. Erre Söder tegnap azt mondta: „tartalmilag távol esnek” egymástól. A Wahl-O-Mat szerint csak 18 százalékban vágnak egybe a programjaik.

Politikai szövetségesek után kutat Markus Söder Fotó: Reuters

Kedden a testvérpártok, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a CSU politikusai nyíltan is bírálták egymást, illetve az uniópártok a szociáldemokratákkal (SPD) kötött berlini nagykoalí­cióját. Maga Merkel is megszólalt. Mint mondta, nem elégségesek a jó gazdasági mutatók és a teljes foglalkoztatottság, ha az emberek nem bíznak a politikai szereplőkben.

– Kancellárként nekem is nagyobb gondot kell rá fordítanom, hogy meglegyen ez a bizalom, és a munkánk eredményei is láthatóak legyenek – fogalmazott. De sokan már a Merkel utáni időkre készülnek a CDU/CSU-ban és az SPD-ben is.

– Komoly változásnak kell történnie ahhoz, hogy ez a kormány tartós legyen – mondta kedden Ralf Stegner SPD-alelnök, akinek pártja 9,7 százalékos eredménnyel szinte megsemmisült Bajorországban. – A bajor választók nagyon negatív véleményt alkottak a berlini nagykoalícióról – tette hozzá.

– Merkel agóniája folytatódni fog, de a bajor választás miatt nem várható a bukása – állítja Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, úgy vélve ugyanakkor, a helyzet olyan feszült, hogy egy szikra is robbanást okozhat: az SPD elnöke is megbukhat, Seehofert is lemondásra kényszeríthetik, illetve Merkel is elveszítheti maradék hátországát október vége után.

Kiss J. ­László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a távirati irodának azt mondta: amennyiben Hessenben is folytatódna a bajorországi trend, az tovább destabilizálhatja mind az országos nagykoalíció, mind Merkel kancellár jövőjét. Ennek kapcsán a szakértő utalt arra is, hogy a szociáldemokraták 2019-ben rendkívüli kongresszust tartanak, és a tagság szavazni fog a nagykoalíció folytatásáról.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó