Az egész LMP-t kellemetlenül érintheti az álhírbotrány
2018. október 18. 22:49

Két nap múlva választanak ugyanis Szél Bernadett helyére új női társelnököt az LMP-sek, az egyetlen jelölt pedig Demeter Márta. A nyilatkozatok és a kiszivárgott információk szerint megosztott a párt. Az árulkodó lehet, hogy az egykori szocialista politikust már felvenni sem akarták többen a pártba.

Kiváló esélyekkel indul a társelnöki pozícióért Demeter Márta – erről beszélt az újságíróknak az LMP országos elnökségének titkára a tisztújító kongresszus előtt két nappal. Ő az egyedüli jelölt a posztra, Kanász-Nagy Máté szerint nagyon sokan támogatják Demeter Mártát.

A hvg.hu értesülései szerint azonban nem mindenki gondolja így a pártban. Cikkükben arra hivatkoznak, hogy az általuk megkérdezett LMP-sek többsége úgy gondolja, kudarc várható a szombati társelnökválasztáson.

A portál felidézi, hogy a párt keleti régiójának tagjai – legutóbbi gyűlésükön – többségében elutasították Demeter Márta megválasztását. Az LMP belső fórumdalán is megosztó hozzászólások érkeztek a politikus személyével kapcsolatban. Volt olyan párttag, aki azt kifogásolta, hogy a jelölt csak pár hónapja lett az LMP tagja. A tagság másik része szerint ugyanakkor nem is lényeges, hogy Demeter Márta jó jelölt-e vagy sem, ha nem akarják az utolsó szöget is beverni az LMP koporsójába, akkor muszáj lesz megszavazniuk.

A cikk szerint Ungár Péter sem hagyta szó nélkül a társelnökválasztást. Párttársait arra figyelmeztette: fatális hiba lenne nem megszavazni Demeter Mártát. A tisztújítás ugyanis szerinte nem Demeter Márta kvalitásairól szól. Úgy fogalmazott: ha nem tetszik Márta, akkor kellett volna jobb jelöltet találni.

Demeter Márta a tisztújítás kapcsán legutóbb arról beszélt: ő maga sem érti, hogy miért egyedül indul a társelnöki posztért, de örömmel várja a szombatot.

A kongresszust egyébként azután kellett összehívni, hogy Szél Bernadett lemondott, majd kilépett a pártból. A volt társelnököt pedig az LMP alapszabálya szerint női utódnak kell követnie. Demeter Márta 2017-g az MSZP tagja volt, de kilépett onnan és csatlakozott az LMP-hez. Tavaly ősszel ült át a frakciójukba, de a pártnak csak hosszú huzavona után tudott a tagja lenni: felvételi kérelmét ugyanis alapszervezetében háromszor is megvétózták.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarország nem fog változtatni álláspontján
  Gulyás Gergely szerint továbbra is a migráció ügye miatt folyik kampány Magyarország ellen, amely minden vitás esetben nyitott volt a megállapodásra az Európai Bizottsággal, kizárólag a migráció kérdésében nem hajlandó a megegyezésre, ez pedig egy „politikai hecckampányhoz” vezet az országgal szemben.
 • Hátország a világháború végén
  Már 1914 karácsonyán világítás és fűtés nélkül közlekedtek a vonatok. Közhely, de jól jellemzi a helyzetet, hogy az anyagháború elhatalmasodásával leszerelték a harangokat és rézkilincseket, hogy katonai célra beolvasszák. 1917-re beköszöntött a nyersanyaghiány: nem volt elég szén, vasérc és kőolaj, ami visszavetette a hadiipari termelést, miközben éppen ebben az évben lépett be a háborúba az Egyesült Államok.
 • Kereszténydemokrata Estek I.
  Nemzeti büszkeség és világnézet a nevelésben
MTI Hírfelhasználó