Az ombudsmannál támadják a hajléktalantörvényt
2018. október 19. 23:59

Az alapvető jogok biztosához fordul A Város Mindenkié csoport jogászaiból alakult Utcajogász Egyesület a hétfőn életbe lépett új hajléktalantörvény miatt. Azt szeretnék elérni, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja felül a jogszabályt. A Város Mindenkié csoportot több olyan szervezet is támogatja, amely Soros Györgyhöz köthető.

Hónapok óta készültek a hajléktalantörvény életbe lépésére. Erről beszélt az ATV-ben az Utcajogász Egyesület önkéntese, Kiss Natália. Azt mondta: nemcsak a hajléktalanoknak adtak széles körű tájékoztatást a jogaikról, hanem az esetlegesen őket védő ügyvédeknek is. Hozzátette: egyesületük az ombudsmanhoz fordul az új törvény miatt, ha pedig nem járnak sikerrel, akkor tovább mennek a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróságáig.

Az Utcajogász Egyesület A Város Mindenkié csoport tagjaiból, valamint önkéntes jogászokból alakult. Céljuk, hogy hetente egyszer fogadják a hajléktalanok panaszait a fővárosi Blaha Lujza téren. Az Utcajogász Egyesület egyik alapítója Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié csoport egyik kitalálója, a kormányellenes tüntetések rendszeres felszólalója, aki egyben a Közélet Iskolája vezetője is.

A magát közösségi oktató- és kutatóközpontnak nevező szervezet többek közt olyan ingyenes képzéseket tart, amelyeken aktivistáit a nyomásgyakorlás és az érdekvédelem technikáival, a tömegbázis-építéssel, valamint a média használatával ismerteti meg.

A Város Mindenkié csoport támogatói között megtalálható a Nyílt Társadalom Alapítvány, partnerei között pedig többek között a szintén Soros György alapítványai által támogatott Helsinki Bizottság.

Az Utcajogász Egyesület emellett szorosan együttműködik a Soros Györgyhöz köthető Európai Szövetség a Szabadságjogokért nem kormányzati szervezettel is. Legutóbb például a Helsinki Bizottsággal és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel közösen készítettek egy elemzést a magyarországi hajléktalanhelyzetről.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó