Az ombudsmannál támadják a hajléktalantörvényt
2018. október 19. 23:59

Az alapvető jogok biztosához fordul A Város Mindenkié csoport jogászaiból alakult Utcajogász Egyesület a hétfőn életbe lépett új hajléktalantörvény miatt. Azt szeretnék elérni, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja felül a jogszabályt. A Város Mindenkié csoportot több olyan szervezet is támogatja, amely Soros Györgyhöz köthető.

Hónapok óta készültek a hajléktalantörvény életbe lépésére. Erről beszélt az ATV-ben az Utcajogász Egyesület önkéntese, Kiss Natália. Azt mondta: nemcsak a hajléktalanoknak adtak széles körű tájékoztatást a jogaikról, hanem az esetlegesen őket védő ügyvédeknek is. Hozzátette: egyesületük az ombudsmanhoz fordul az új törvény miatt, ha pedig nem járnak sikerrel, akkor tovább mennek a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróságáig.

Az Utcajogász Egyesület A Város Mindenkié csoport tagjaiból, valamint önkéntes jogászokból alakult. Céljuk, hogy hetente egyszer fogadják a hajléktalanok panaszait a fővárosi Blaha Lujza téren. Az Utcajogász Egyesület egyik alapítója Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié csoport egyik kitalálója, a kormányellenes tüntetések rendszeres felszólalója, aki egyben a Közélet Iskolája vezetője is.

A magát közösségi oktató- és kutatóközpontnak nevező szervezet többek közt olyan ingyenes képzéseket tart, amelyeken aktivistáit a nyomásgyakorlás és az érdekvédelem technikáival, a tömegbázis-építéssel, valamint a média használatával ismerteti meg.

A Város Mindenkié csoport támogatói között megtalálható a Nyílt Társadalom Alapítvány, partnerei között pedig többek között a szintén Soros György alapítványai által támogatott Helsinki Bizottság.

Az Utcajogász Egyesület emellett szorosan együttműködik a Soros Györgyhöz köthető Európai Szövetség a Szabadságjogokért nem kormányzati szervezettel is. Legutóbb például a Helsinki Bizottsággal és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel közösen készítettek egy elemzést a magyarországi hajléktalanhelyzetről.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Az európai őshonos kisebbségek kirekesztése
  A migrációs válság eszkalálódása időszakában megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a fejlett Nyugat az illegális bevándorlók emberi jogait őshonos kisebbségi polgárainak jogainál többre tartja, sőt még a saját keresztény-nemzeti és európai identitását is hajlamos feledni és feladni.
 • Német tankok magyar földön
  Egy ismeretlen nevű, katolikus családból származó magyar kislány naplója, aki egy gyermek egyszerű szemével jegyezte fel gondolatait március 21-én: „Szegény Horthy­val elbánt Hitler alaposan. Elfoglalták az országot. Szerintem ez rettenetes pimaszság."
 • Marxista bumeráng
  Az európai politika nagy nemzedékének képviselői közül Javier Solana volt NATO-főtitkár, Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök és az Európai Bizottság egykori néppárti elnöke, José Manuel Barroso egyaránt maoistaként kezdte fiatal korában. Az eurokrata elitet tökéletesen megtestesítő Jean-Claude Juncker avatta fel Marx születésének 200. évfordulóján a Kínától kapott hatalmas Marx-szobrot Trierben, a francia–német határ közelében.
MTI Hírfelhasználó