Újabb három megtorló ítéletet semmisített meg a Kúria
2018. október 20. 12:32

Újabb 1956-os bosszúálló bírói ítéletek semmisségét igazolta az elmúlt napokban a Kúria büntető tanácsa – számolt be a Magyar Idők. Három ügyben állapították meg, hogy az azokban érintett 25 személy elítélése a megtorlás része volt.

Az elmúlt két évben egyébként a Kúria – az ügyész javaslatára – összesen 22 hajdani bűnperben 93 résztvevő ítéletének a semmisségét igazolta már. A Kúrián a Magyar Idők megtudta azt is: korábban 45 hasonló semmisségi ügy szerepelt magánkezdeményezésre a legfőbb ítélkező fórum előtt.

A megtorló, súlyos ítéletek meghozataluk időpontjától eleve semmisek, ha azokat rögtönítélő bíróság vagy népbírósági tanács hozta meg, esetleg gyorsított eljárásban hirdették ki – így rendelkezett a 2000-ben elfogadott negyedik semmisségi törvény, ismertebb nevén a lex Tóth Ilona.

A jogszabályt 2016-ban kiegészítették azzal, hogy a törvénnyel megállapított semmisségről a Kúria adhat ki igazolást a védők és a hozzátartozók vagy a legfőbb ügyész kérelmére.

Ezt követően, elsőként 2016. október 13-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és mártírtársai ügyében igazolták az 1958-as bírói döntés semmisségét. Később két, ugyancsak ismert eset, a nyíregyházi forradalmárok és a mecseki láthatatlanok ügye került a Kúria elé, de a megmozdulásokban, a harci cselekményekben, az ellenállásban egykor részt vevő diákok és munkások elítélését több más alkalommal is megszüntették.

A mostani eljárások hozzájárulhatnak a hatvan évvel ezelőtt meghurcolt és ártatlanul kivégzett emberek jó hírnevének helyreállításához, s a hozzátartozók kegyeleti jogának hangsúlyosabb védelméhez – írja a napilap.

Az ügyek kapcsán Kónya István büntetőbíró, a Kúria elnökhelyettese a Magyar Idők kérdésére elmondta: a semmisségről kiállított igazolások az utókor számára is bizonyítják, hogy a hajdan kihirdetett bírói döntések valójában nem ítéletek, az egykori eljárásokat nem is lett volna szabad megindítani.

„Ami akkoriban történt, az nem igazságszolgáltatás volt, hanem gonoszság, a hatalom bosszúja” – fogalmazott Kónya István, majd hozzátette: a mai bíráskodás elhatárolja magát ettől, és fejet hajt az áldozatok emléke előtt.

hirado.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó