Dömötör Csaba: Semmiféle migráció nem kívánatos
2018. október 21. 16:35

Nem nagyon van közeledés a bevándorlást támogató és az azt ellenző erők álláspontja között – így foglalta össze a brüsszeli csúcs eseményeit Dömötör Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egyes meghatározó politikusok megkerülnék a visegrádi országokat és minősített többséggel fogadtatnák el a kötelező betelepítést.

Dömötör Csaba elmondta: a csúcson nem tudták elfogadtatni a kötelező betelepítést, illetve a határvédelem jogának csorbítását. Szerinte befagytak az álláspontok a V4-ek és a nyugat-európai országok között. Ezen kívül az Európai Bizottság továbbra is olyan terveket próbál erőltetni, amelyeknek nincsen társadalmi támogatottsága.

Az államtitkár elmondta: ezen az állandósuló megosztottságon már csak az európai parlamenti választás tud majd változtatni. Reményei szerint ezután végleg lekerülnek a napirendről a szóban forgó javaslatok. Kiemelte: a mostani lesz az eddigi legfontosabb EP-választás. Mint mondta: következményei vannak nemcsak a rossz cselekedetnek, hanem a jó cselekedet hiányának is.

Dömötör Csaba szerint Jean-Claude Juncker utódjául jelölt néppárti képviselők közül Manfred Weber bevándorláspolitikája áll közelebb a magyar állásponthoz. Szerinte a finn jelölt sok esetben a kormány álláspontjának az ellentétét képviseli, ezért őt nem tudják támogatni.

A politikus szerint kibontakozóban van egy vita Angela Merkel német kancellár és Sebastian Kurz osztrák kancellár között. Míg a németek továbbra is a kötelező kvóta mellett érvelnek, addig az osztrák álláspont szerint a betelepítést pénzzel és határvédelemmel is ki lehetne váltani. Hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint semmiféle migráció nem kívánatos.

Az Európai Bizottság felelősségével kapcsolatban azt mondta: még mindig szimplán gazdasági szempontból nézik a témát, miközben komoly biztonsági kockázatokat jelent az, ami Európában zajlik.

Nem hiába beszélnek arról, hogy legális migrációs csatornákat kell létrehozni Európa irányába, mert így lehet a munkavállalókat arra ösztönözni, hogy jöjjenek minél nagyobb számban – mondta ezzel kapcsolatban.

Dömötör Csaba megerősítette. a hetes cikkely szerinti eljárás lefolytatása a továbbiakban az Európai Tanács hatáskörébe tartozik. A politikus higgadtabb vitára számít az Európai Parlamenthez képest, ahol – mint fogalmazott – kígyót-békát kiabáltak a Fideszre.

Az államtitkár kitért Demeter Márta ügyére is, melynek kapcsán a Fidesz az ügyészséghez fordul. Szerinte a képviselőnő rendkívül felelőtlenül járt el, ennek pedig kell hogy legyen politikai következménye.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó