Dömötör Csaba: Semmiféle migráció nem kívánatos
2018. október 21. 16:35

Nem nagyon van közeledés a bevándorlást támogató és az azt ellenző erők álláspontja között – így foglalta össze a brüsszeli csúcs eseményeit Dömötör Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egyes meghatározó politikusok megkerülnék a visegrádi országokat és minősített többséggel fogadtatnák el a kötelező betelepítést.

Dömötör Csaba elmondta: a csúcson nem tudták elfogadtatni a kötelező betelepítést, illetve a határvédelem jogának csorbítását. Szerinte befagytak az álláspontok a V4-ek és a nyugat-európai országok között. Ezen kívül az Európai Bizottság továbbra is olyan terveket próbál erőltetni, amelyeknek nincsen társadalmi támogatottsága.

Az államtitkár elmondta: ezen az állandósuló megosztottságon már csak az európai parlamenti választás tud majd változtatni. Reményei szerint ezután végleg lekerülnek a napirendről a szóban forgó javaslatok. Kiemelte: a mostani lesz az eddigi legfontosabb EP-választás. Mint mondta: következményei vannak nemcsak a rossz cselekedetnek, hanem a jó cselekedet hiányának is.

Dömötör Csaba szerint Jean-Claude Juncker utódjául jelölt néppárti képviselők közül Manfred Weber bevándorláspolitikája áll közelebb a magyar állásponthoz. Szerinte a finn jelölt sok esetben a kormány álláspontjának az ellentétét képviseli, ezért őt nem tudják támogatni.

A politikus szerint kibontakozóban van egy vita Angela Merkel német kancellár és Sebastian Kurz osztrák kancellár között. Míg a németek továbbra is a kötelező kvóta mellett érvelnek, addig az osztrák álláspont szerint a betelepítést pénzzel és határvédelemmel is ki lehetne váltani. Hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint semmiféle migráció nem kívánatos.

Az Európai Bizottság felelősségével kapcsolatban azt mondta: még mindig szimplán gazdasági szempontból nézik a témát, miközben komoly biztonsági kockázatokat jelent az, ami Európában zajlik.

Nem hiába beszélnek arról, hogy legális migrációs csatornákat kell létrehozni Európa irányába, mert így lehet a munkavállalókat arra ösztönözni, hogy jöjjenek minél nagyobb számban – mondta ezzel kapcsolatban.

Dömötör Csaba megerősítette. a hetes cikkely szerinti eljárás lefolytatása a továbbiakban az Európai Tanács hatáskörébe tartozik. A politikus higgadtabb vitára számít az Európai Parlamenthez képest, ahol – mint fogalmazott – kígyót-békát kiabáltak a Fideszre.

Az államtitkár kitért Demeter Márta ügyére is, melynek kapcsán a Fidesz az ügyészséghez fordul. Szerinte a képviselőnő rendkívül felelőtlenül járt el, ennek pedig kell hogy legyen politikai következménye.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó