Dömötör Csaba: Semmiféle migráció nem kívánatos
2018. október 21. 16:35

Nem nagyon van közeledés a bevándorlást támogató és az azt ellenző erők álláspontja között – így foglalta össze a brüsszeli csúcs eseményeit Dömötör Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egyes meghatározó politikusok megkerülnék a visegrádi országokat és minősített többséggel fogadtatnák el a kötelező betelepítést.

Dömötör Csaba elmondta: a csúcson nem tudták elfogadtatni a kötelező betelepítést, illetve a határvédelem jogának csorbítását. Szerinte befagytak az álláspontok a V4-ek és a nyugat-európai országok között. Ezen kívül az Európai Bizottság továbbra is olyan terveket próbál erőltetni, amelyeknek nincsen társadalmi támogatottsága.

Az államtitkár elmondta: ezen az állandósuló megosztottságon már csak az európai parlamenti választás tud majd változtatni. Reményei szerint ezután végleg lekerülnek a napirendről a szóban forgó javaslatok. Kiemelte: a mostani lesz az eddigi legfontosabb EP-választás. Mint mondta: következményei vannak nemcsak a rossz cselekedetnek, hanem a jó cselekedet hiányának is.

Dömötör Csaba szerint Jean-Claude Juncker utódjául jelölt néppárti képviselők közül Manfred Weber bevándorláspolitikája áll közelebb a magyar állásponthoz. Szerinte a finn jelölt sok esetben a kormány álláspontjának az ellentétét képviseli, ezért őt nem tudják támogatni.

A politikus szerint kibontakozóban van egy vita Angela Merkel német kancellár és Sebastian Kurz osztrák kancellár között. Míg a németek továbbra is a kötelező kvóta mellett érvelnek, addig az osztrák álláspont szerint a betelepítést pénzzel és határvédelemmel is ki lehetne váltani. Hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint semmiféle migráció nem kívánatos.

Az Európai Bizottság felelősségével kapcsolatban azt mondta: még mindig szimplán gazdasági szempontból nézik a témát, miközben komoly biztonsági kockázatokat jelent az, ami Európában zajlik.

Nem hiába beszélnek arról, hogy legális migrációs csatornákat kell létrehozni Európa irányába, mert így lehet a munkavállalókat arra ösztönözni, hogy jöjjenek minél nagyobb számban – mondta ezzel kapcsolatban.

Dömötör Csaba megerősítette. a hetes cikkely szerinti eljárás lefolytatása a továbbiakban az Európai Tanács hatáskörébe tartozik. A politikus higgadtabb vitára számít az Európai Parlamenthez képest, ahol – mint fogalmazott – kígyót-békát kiabáltak a Fideszre.

Az államtitkár kitért Demeter Márta ügyére is, melynek kapcsán a Fidesz az ügyészséghez fordul. Szerinte a képviselőnő rendkívül felelőtlenül járt el, ennek pedig kell hogy legyen politikai következménye.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó