Kunhalmi szerint az oktatás alulteljesít
2018. október 21. 17:37

Az MSZP szerint a magyar oktatás mélyen az ország gazdasági ereje és kulturális szintje alatt teljesít.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a párt választmányának elnöke vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tudásválságon túl olyan mély morális válságot okozott az oktatásban az Orbán-kormány, amelyben "nem hogy tanítani és nevelni nem lehet, hanem már létezni is szinte lehetetlen".

Példaként egy budafoki gimnázium 12 tanárának felmondását és a budapesti Farkasréti Általános Iskola igazgatójának lemondását említette, továbbá a válságtünetek között említette a tanárhiányt is.

Kunhalmi Ágnes egy friss felmérésre hivatkozva azt mondta: tíz családból négy el szeretné vinni gyermekét az állami oktatásból.

"Az sem véletlen, hogy a fideszesek inkább magániskolákba íratják gyermekeiket, mint hogy továbbra is a lebutított és lerongyolt állami közoktatásban tartsák őket" - jegyezte meg.

A szocialista politikus szerint ahogy a magyar egészségügy, úgy a közoktatás is lassan kettészakad fizetős és nem fizetős szolgáltatásra.

Kitért arra is, hogy Magyarország eredményei sok területen romlanak az Oktatási és Képzési Figyelő 2018. évi kiadása szerint, amely különböző mutatószámok alapján értékeli az uniós tagországok oktatási rendszerét.

Közölte: ha az önfenntartás felé kívánja a miniszterelnök elvinni a magyar felsőoktatást, akkor arra lehet számítani, hogy még kevesebben tudnak majd bejutni még a középosztályból is a felsőoktatásba.

Jelezte, az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 10 százalékra fogja visszaszorítani azok arányát, akik végzettség nélkül hagyják el a közoktatást. Magyarországon 2014-ben 11,4 százalék, 2017-ben pedig már 12,5 százalék volt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik általános iskolai végzettség nélkül kerültek ki a közoktatásból - mondta Kunhalmi Ágnes.
A szocialista politikus szerint "ha így folytatódik tovább, szakképzett munkavállalók nélkül marad a magyar ipar és gazdaság".

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó