Október 21-én már forradalmi volt a hangulat
2018. október 21. 20:54

Vasárnap is folytatódtak az 1956-os megemlékezések. A szentendrei skanzenben például a korabeli falusi élettel lehet megismerkedni, de nem csak a szép oldalával. A központi ünnepség hétfőn kezdődik majd a Műegyetemnél. Idén is kiemelt helyszín lesz a Terror Háza Múzeum, ahol kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Népi játékokkal, filmvetítésekkel és élő történelmi színielőadásokkal elevenítik fel az 1956-os forradalmat és szabadságharcot megelőző vidéki eseményeket a Szentendrei Skanzenben az ünnepi hosszú hétvégén. A mi 56-unk című tematikus programsorozat bemutatja a téeszesítést és a padlássöprést, valamint a vidéki ember mindennapjait, felelevenítve az 50-es évek hangulatát. Ezek közé tartoznak a népi gyermekjátékok is.

Lengyel Emese rendezvényszervező, az M5 híradójában elmondta, hogy történészek, néprajzkutatók és muzeológusok az irodalomból, régi filmhíradókból alapos kutatómunkával tártak fel olyan tényeket, adatokat, amelyek ebben az időben bizonyos falvakban megtörténtek. A Skanzenben három tájegység történetén keresztül mutatják be, hogy milyen események történtek a falvakban a forradalmat megelőző években.

A szegedi 16 pont

1956-ban ezekben a napokban már forradalmi volt a hangulat a fiatalok között. Október 21-én, Szegeden az Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megfogalmazta a forradalmat meghatározó elvárásokat, az egyetemisták 16 pontját, amit a Hétfői Hírlap 22-én közölt. Az első tíz pont az egyetemisták követeléseit tartalmazza, majd hat politikai pont következett. Ezt október 23-án Budapesten a belvárosi Petőfi-szobornál olvasták fel.

Galambos István történész az M1-en azt mondta, a forradalom eseményeinek híre villámgyorsan terjedt vidéken is, így a fiatalok tömegével indultak Budapestre, hogy a fővárosiakkal együtt harcoljanak a kommunista elnyomás ellen.

Ingyenesen látogatható a Terror Háza

Az 1956-os forradalom és Szabadságharc alkalmából rendezett megemlékezések központi helyszíne idén is a Terror Háza Múzeum lesz. Október 23-án délután 3 órakor itt mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A múzeum pedig a nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható.

A hivatalos program 22-én, hétfőn 14 órakor kezdődik a Műegyetemnél. Innen indul az ünnepi menet a Várkert rakparton keresztül a Bem térig, ahol este fényfestés díszíti majd a Külügyminisztérium falát. Október 22 és november 4-e között pedig ismét nosztalgiajáratok közlekednek majd a 4-es, 6-os és a 47-es, 49-es villamos vonalán.

hirado.hu - M1 Híradó - MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó