Október 21-én már forradalmi volt a hangulat
2018. október 21. 20:54

Vasárnap is folytatódtak az 1956-os megemlékezések. A szentendrei skanzenben például a korabeli falusi élettel lehet megismerkedni, de nem csak a szép oldalával. A központi ünnepség hétfőn kezdődik majd a Műegyetemnél. Idén is kiemelt helyszín lesz a Terror Háza Múzeum, ahol kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Népi játékokkal, filmvetítésekkel és élő történelmi színielőadásokkal elevenítik fel az 1956-os forradalmat és szabadságharcot megelőző vidéki eseményeket a Szentendrei Skanzenben az ünnepi hosszú hétvégén. A mi 56-unk című tematikus programsorozat bemutatja a téeszesítést és a padlássöprést, valamint a vidéki ember mindennapjait, felelevenítve az 50-es évek hangulatát. Ezek közé tartoznak a népi gyermekjátékok is.

Lengyel Emese rendezvényszervező, az M5 híradójában elmondta, hogy történészek, néprajzkutatók és muzeológusok az irodalomból, régi filmhíradókból alapos kutatómunkával tártak fel olyan tényeket, adatokat, amelyek ebben az időben bizonyos falvakban megtörténtek. A Skanzenben három tájegység történetén keresztül mutatják be, hogy milyen események történtek a falvakban a forradalmat megelőző években.

A szegedi 16 pont

1956-ban ezekben a napokban már forradalmi volt a hangulat a fiatalok között. Október 21-én, Szegeden az Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megfogalmazta a forradalmat meghatározó elvárásokat, az egyetemisták 16 pontját, amit a Hétfői Hírlap 22-én közölt. Az első tíz pont az egyetemisták követeléseit tartalmazza, majd hat politikai pont következett. Ezt október 23-án Budapesten a belvárosi Petőfi-szobornál olvasták fel.

Galambos István történész az M1-en azt mondta, a forradalom eseményeinek híre villámgyorsan terjedt vidéken is, így a fiatalok tömegével indultak Budapestre, hogy a fővárosiakkal együtt harcoljanak a kommunista elnyomás ellen.

Ingyenesen látogatható a Terror Háza

Az 1956-os forradalom és Szabadságharc alkalmából rendezett megemlékezések központi helyszíne idén is a Terror Háza Múzeum lesz. Október 23-án délután 3 órakor itt mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A múzeum pedig a nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható.

A hivatalos program 22-én, hétfőn 14 órakor kezdődik a Műegyetemnél. Innen indul az ünnepi menet a Várkert rakparton keresztül a Bem térig, ahol este fényfestés díszíti majd a Külügyminisztérium falát. Október 22 és november 4-e között pedig ismét nosztalgiajáratok közlekednek majd a 4-es, 6-os és a 47-es, 49-es villamos vonalán.

hirado.hu - M1 Híradó - MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Az európai őshonos kisebbségek kirekesztése
  A migrációs válság eszkalálódása időszakában megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a fejlett Nyugat az illegális bevándorlók emberi jogait őshonos kisebbségi polgárainak jogainál többre tartja, sőt még a saját keresztény-nemzeti és európai identitását is hajlamos feledni és feladni.
 • Német tankok magyar földön
  Egy ismeretlen nevű, katolikus családból származó magyar kislány naplója, aki egy gyermek egyszerű szemével jegyezte fel gondolatait március 21-én: „Szegény Horthy­val elbánt Hitler alaposan. Elfoglalták az országot. Szerintem ez rettenetes pimaszság."
 • Marxista bumeráng
  Az európai politika nagy nemzedékének képviselői közül Javier Solana volt NATO-főtitkár, Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök és az Európai Bizottság egykori néppárti elnöke, José Manuel Barroso egyaránt maoistaként kezdte fiatal korában. Az eurokrata elitet tökéletesen megtestesítő Jean-Claude Juncker avatta fel Marx születésének 200. évfordulóján a Kínától kapott hatalmas Marx-szobrot Trierben, a francia–német határ közelében.
MTI Hírfelhasználó