Az EU Bíróságának érdemben kell foglalkoznia a magyar keresettel
2018. október 21. 20:59

A kormány az Európai Unió Bíróságához fordult szerdán, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorának pénteki adásában Velkovics Vilmos műsorvezető érdeklődésére úgy vélte, a kormány a keresetlevélben olyan érveket sorakoztatott fel, amely azt befogadhatóvá teszi. Meglátása szerint az ügynek a kihatásai túlmutatnak egy egyszerű politikai deklaráción, vagyis az ügynek joghatásai is vannak, így az Európai Unió Bíróságának érdemben kell foglalkoznia a beadvánnyal.

A magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét. A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők.

Nyilvánvalóan kicentizték a szavazatszámokat és lehetett tudni, ki hova fog szavazni és túl sok tartózkodás volt – emelte ki Völner Pál.

Az államtitkár ismét rámutatott, ha a tartózkodó szavazatokat is figyelembe vették volna akkor nem lett volna meg a kétharmados arány az Európai Parlamentben. A politikus érdekes felvetésnek nevezte azt, ha utólag kimondja a bíróság, hogy szabálytalan volt a döntés, akkor az Európai Uniós Tanács tesz-e bármilyen érdemi lépést.

Völner Pál ismertetése szerint, ha a bíróság Magyarországnak ad igazat, akkor a 7-es cikkely szerint eljárás abban a pillanatban annullálódik.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó