Az EU Bíróságának érdemben kell foglalkoznia a magyar keresettel
2018. október 21. 20:59

A kormány az Európai Unió Bíróságához fordult szerdán, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorának pénteki adásában Velkovics Vilmos műsorvezető érdeklődésére úgy vélte, a kormány a keresetlevélben olyan érveket sorakoztatott fel, amely azt befogadhatóvá teszi. Meglátása szerint az ügynek a kihatásai túlmutatnak egy egyszerű politikai deklaráción, vagyis az ügynek joghatásai is vannak, így az Európai Unió Bíróságának érdemben kell foglalkoznia a beadvánnyal.

A magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét. A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők.

Nyilvánvalóan kicentizték a szavazatszámokat és lehetett tudni, ki hova fog szavazni és túl sok tartózkodás volt – emelte ki Völner Pál.

Az államtitkár ismét rámutatott, ha a tartózkodó szavazatokat is figyelembe vették volna akkor nem lett volna meg a kétharmados arány az Európai Parlamentben. A politikus érdekes felvetésnek nevezte azt, ha utólag kimondja a bíróság, hogy szabálytalan volt a döntés, akkor az Európai Uniós Tanács tesz-e bármilyen érdemi lépést.

Völner Pál ismertetése szerint, ha a bíróság Magyarországnak ad igazat, akkor a 7-es cikkely szerint eljárás abban a pillanatban annullálódik.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó